Местан призован да разкрие докрай "олигархично-политическата" формация ДПС

Румен Петков: Не разбирам намесването на Русия в случая

Осман Октай

Бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай призова Лютви Местан, ако иска да има политическо бъдеще, да разкрие кой употребява олигархично-политическата формация ДПС. "Разочарован съм в личен план, защото очаквах да направи истински катарзис пред обществото и да отговори на очакванията на хората, да направи пълното разкритие кой употребява тази политическа формация в продължение на толкова години.
Непременно трябваше да каже от какво се плаши –от служби, държавни структури, мафиотски структури", коментира в четвъртък Октай пред БНР по повод пресконференцията на отстранения председател на ДПС Местан.

"Непременно трябваше да каже от какво се плаши –от служби, държавни структури, мафиотски структури. Докато не каже истинските неща, а се крие зад високопарни думи като евроатлантизъм, европейския път на България, той няма как да стигне до самите избиратели и няма как да спечели на своя страна другата демократична част от медиите, ако не направи тези разкрития и разобличи защо ДПС има този образ на етноолигархична политическа формация", смята Октай.

Потърсен за коментар, зам.-председателят на АБВ Румен Петков се ограничи с мнението, че

с пресконференцията си Местан е постигнал "силен медиен ефект". Той обаче настоятелно отрече кризисната рокада в ДПС да е свързана с Русия, въпреки че единственият мотив на Доган срещу Местан беше декларацията в подкрепа на Анкара след свалянето на руския самолет.

"Не разбирам намесването на Русия в случая. Какво отношение има Русия към събитието - не е ясно. Стремежът да се прави това внушение не е коректен", каза Румен Петков пред БНР.

Той каза още, че криенето в чуждо посолство е било груба грешка от страна на експредседателят на ДПС. Според него в ДПС няма да има особени трусове и разслоявания на пластове.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов по всичко личи, че ще бъде сформирана нова партия на "псевдоетническа основа". Той също смята, че сътресенията в ДПС няма да повлияят на стабилността в държавата.

"ДПС е партия в упадък. ДПС няма друг път освен да изчезне от политическата карта.

Няма никакъв шанс управлението да бъде разклатено от каквото и да е било действие на опозицията. ДПС може да се разцепи на 22 части, но това не може да повлияе на стабилността", допълни Симеонов пред БНР.

Политическият психолог Людмил Георгиев, който преди години бе доверена фигура в ДПС, не вижда бъдеще за ислямистка партия, каквато медиите на Пеевски твърдят, че ще прави Местан. Българските турци са светски хора, каза Георгиев: "Те не споделят ислямистки възгледи и неоосманистки концепции на днешното ръководство на Турция. И всеки опит в тази посока да бъде създадена политическа партия ще претърпи неуспех."

Георгиев добави, че обвиненията към Местан трябва да бъдат подплатени със "сериозни доказателства. "Трябва да стане ясно дали наистина е провеждат протурска политика, макар че тази защита по дипломатичен път му се уреди – не само пребиваването в посолството, но и това, че посланикът беше с него, заедно със спонсори, очевидно е знак, че е имало такава подкрепа от днешното ръководство на Турция."

Преподавателят в Софийския университет доц. Александър Маринов също коментира пред БНР пресконференцията на бившия лидер на ДПС: "Това е един кризисен пиар. Местан се опитва да спаси това, което е останало от имиджа си. Тълкувам изявлението му, че остава в политиката, за да не изглежда като позорно бягство. Иначе той в политиката особени перспективи няма."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?