Местан със заявка за промяна на управленската формула след изборите

ДПС било жертва на купени гласове – ако хората гласували свободно, движението щяло да управлява 60-70 общини

Сн.: БГНЕС

Местните избори ще зададат нови политически реалности и партиите ще трябва да се съобразят с тях, заяви в четвъртък лидерът на ДПС Лютви Местан в заключителна предизборна реч в комплекс Маказа (Момчилград). Той не спомена кои партии ще бъдат засегнати от новите политически реалности, тъй като искал да води толерантна предизборна кампания. От думите му се разбра, че има предвид Реформаторския блок (РБ), за чиито представители неведнъж е казвал, че се опитват да играят ролята на ментори.

"При всички случаи местният вот ще зададе нови политически реалности. Въпрос на политическа зрялост е да се съобразим с тях. Ако обаче някоя от партиите, които не са удовлетворени, изберат позата на щрауса за това "ще продължавам да менторствам и да бъда част от управлението", те следва да са наясно, че несъобразяването с новите политически реалности ще генерира нестабилност в управленската формула, ще генерира напрежение, ще се увеличава чувството за нелигитимност на властта", каза Местан.

ДПС и в момента е предпочитан партньор на ГЕРБ за прокарването на редица решения, което създава хронично напрежение в отношенията на ГЕРБ с коалиционния партньор РБ. Съюзът ГЕРБ - ДПС би получил допълнителен тласък, ако РБ получи по-слаб от очаквания резултат на местните избори. За такава развръзка биха съдействали договорките между ГЕРБ и ДПС по места, като съпредстедателят на РБ Радан Кънев предупреди за възможността ДПС да помага на ГЕРБ на балотажите срещу кандидати на РБ.

По отношение на ГЕРБ и тяхната заявка да изметат ДПС от местната власт, Местан заяви, че не би изключил "изолаторите да се окажат в изолатора". Той изтъкна, че ще има напрежение, ако някоя от партиите откаже да се съобрази с новите реалности след местния вот, като не уточни какво има предвид и кой ще катализира напрежението.

Местан обвини ГЕРБ, че превръща държавните служители в партийни функционери, давайки пример с общините Кирково, Ардино, Крумовград, Черноочене, Джебел, Кърджали, където в листите на ГЕРБ преобладават държавни служители.

"Ако избирателите гласуват свободно, броят на кметовете на ДПС ще е 60-70. В Кърджали очакваме на първи тур да спечелим 7 от 7 общини и мнозинство на ДПС навсякъде", заяви Местан.

По думите му купеният вот за най-големия враг на ДПС.

"Ако не се купуват гласове, ако избирателят гласува по свободна воля, ДПС ще управлява 60-70 общини. Купеният вот ръфа от ДПС", каза Местан.

"Смятаме, че резултатите от местните избори ще дадат отговор на въпроса кой кой е в българската политика, с какво реално доверие на българските граждани разполага и от какви позиции може да представя своите претенции, особено когато те са в менторски тон", подчерта още веднъж Местан.

"България не е само София с нейните жълти павета", каза той и допълни, че за разлика от други партии, представителите на ДПС са обикаляли предимно малки общини и малки планински села.

Местан обърна специално внимание на малцинствените квартали, които все повече се превръщат в бастион на ДПС.

"Там живеят равноправни на хартия български граждани, които обаче тънат или в прах или в кал. България ще стане европейска страна, когато условията за живот в малките общини и малцинствените квартали бъдат сравними с големите градски центрове", каза той.

И допълни, че ДПС настоява за включването на всички тези квартали и къщи в регулация и узаконяването на онези постройки, които могат да бъдат узакнонени, в диалог с местната общност.

Целта на ДПС на местния вот е да разшири географията, количеството и качеството на участието си в местното самоуправление, заяви лидерът на движението.

Сега ДПС има 37 кметски места, но Местан очаква те да станат 40. Лидерът на ДПС посочи, че партията е първа политическа сила в 97 общини, а в останалите не печели местния вот, защото се стига до "всички срещу ДПС". Местан обаче е убеден, че сега ДПС ще направи качествени пробиви в тези общини.

Той постави на бъдещите кметове на ДПС задача не само да усвояват успешно европейски средства, но и да правят местна политика, която да привлича инвестиции и да създава трайни работни места. На всеки 6 месеца кметовете на ДПС ще се отчитат пред избирателите си и ще планират заедно с тях действията си за следващите 6 месеца.

Лютви Местан каза, че на последните парламентарни избори в Хасково е познал, че Реформаторският блок ще увеличи резултата си с 15-16 хил. гласа, защото толкова са били предлагани и на ДПС срещу включването на сина на кмета Георги Иванов за водач на листата.

В коментар на изявленията на Радан Кънев, че ДПС е пречка за издигане на общ кандидат за президент от страна на десницата, Местан заяви: "Все едно да обвините Лудогорец, че пречи на Левски да стане шампион".

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?