Местан се оплака на председателя на ЕНП от ГЕРБ и РБ

Партньорството с ПФ целяло "изолация на ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза"

Бойко Борисов, Лютви Местан и Жозеф Дол. Снимка: ДПС

В деня, в който ГЕРБ и Реформаторският блок се опитват да договорят с Патриотичния фронт парламентарната му подкрепа за евентуално тяхно съвместно правителство, лидерът на ДПС Лютви Местан се оплака на председателя на Европейската народна партия (ЕНП), към която двете български десно-центристки формации принадлежат, че не се съобразяват с направеното от него при посещението му миналата седмица в София послание.

Тогава Жозеф Дол препоръча на ГЕРБ и РБ да се откажат от партньорство с ПФ, като заяви, че "трябва да се състави правителство център-дясно с министър-председател Бойко Борисов" и че "не можем да защитаваме популизма и това е изключително важно за България". В присъствието на европейския си партиен шеф Борисов изключи ПФ от плановете си заради националистическият профил на формацията, който е неприемлив и за ЕНП.

От РБ обаче настояха на позицията си срещу двупартийно правителство на малцинството без ясна парламентарна подкрепа, която би го поставила в зависимост от парламентарната подкрепа на ДПС. Така ПФ бе отново върнат във формулата на евентуалното бъдещо управление.

В писмото си до Жозеф Дол Местан се опитва да постави тази формула в общоевропейския контекст на "надигаща се вълна от националистически, евроскептични и дори ксенофобски партии" и изразява мнение, че целта на партньорството с ПФ е "изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза". Лидерът на ДПС, който иначе се противопоставя категорично на определянето на движението му като етническа партия, говори в писмото си за "създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси и конфесии" и за "замяна на политиката на интеграция с политика на дискриминация и сегрегация".


В писмото, цитирано в сряда от пресцентъра на ДПС, Местан благодари за проведения разговор при посещението на Дол в България. По думите му особена стойност е имала позицията на председателя на ЕНП срещу "надигащия се в България националпопулизъм и неговата антиевропейска и антиевро-атлантическа агресия".

"Ние оценяваме по достойнство актуалното в момента партньорство между ЕНП, ПЕС и АЛДЕ като опит за създаване на допълнителна стабилност и сигурност в рамките на ЕС и неговото демократично политическо пространство. Партньорският модел на управление на ЕС, изработен между трите основни системни идейни направления, идва и като противодействие на надигащата се вълна от националистически, евроскептични и дори ксенофобски партии, които напоследък завоюваха ключови позиции в страни, членки на ЕС. Ние сме водени от разбирането, че формулата за стабилизиране на ЕС, за укрепване на демократичните идеи в политическото пространство на съюза и за доизработването на ясна визия за бъдещето следва да бъде и формула за намиране на изход от специфичната българска
икономическа, финансова и политическа криза", отбелязва Местан.

Той изразява удовлетворение от посланието на Жозеф Дол към ГЕРБ и към Реформаторския блок да не допускат под каквато и да е форма обвързване с Патриотичния фронт. "С безпокойство наблюдаваме как веднага след Вашето отпътуване от страната опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължиха и дори представители на Патриотичния фронт неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза", пише лидерът на движението.

Създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси и конфесии е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона
чрез замяна на политиката на интеграция с политика на дискриминация и сегрегация. Подобен род политики са особено рискови на Балканите особено в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега /Украйна, ИДИЛ и
пр./", отбелязва Местан.

Имайки очевидно предвид ПФ, лидерът на ДПС посочва, че за Движението е особено важно българското общество със свои демократични ресурси, но и с помощта на демократичните европейски партии, да намери сили и да се противопостави на легитимирането на националпопулизма като "модерен патриотизъм".


"За нас ще бъде политически полезно и граждански особено ценно диалогът, който започнахме в София, да бъде продължен и на европейско равнище между ЕНП и АЛДЕ. Примерът на проблемите на България и опитът на либералната партия ДПС като генератор на
българския етнически модел могат да бъдат добра основа за диалог не само по българските, но и по сложните проблеми от целия балкански регион, който макар и със закъснение очаква
пълноценното сбъдване на своята евроинтеграционна мечта - да живеем заедно с различията си в една обща, обединена Европа", завършва писмото си Лютви Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България