Междуправителствено споразумение за "Южен поток" през януари

Междуправителствено споразумение за "Южен поток" през януари

Съвместно заявление за изграждането на новия транзитен газопровод "Южен поток" на територията на България подписаха министърът на икономиката и енергетиката на България Петър Димитров и руският министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко. Това съобщи Димитров пред журналисти след парафирането на  декларацията в четвъртък в Москва, където българският министър е на двудневна визита по покана на колегата си.

“Страната ни има интерес от изграждането на газопровода, който ще увеличи приходите от транзитни такси и ще гарантира доставките на газ в Европа”, каза още министър Димитров. Той допълни, че съвместният проект ще превърне България в един от най-важните транзитни центрове на енергия в Югоизточна Европа. Газопроводът, през който годишно ще минават около 30 млрд. кубически метра газ, на Север ще снабдява Австрия, а на Юг – Италия.  Индикативната му стойност е 10-12 млрд. евро. Договорката за строежа му бе постигната това лято между "Газпром" и италианската ЕНИ.

Новият газопровод няма да е алтернатива на други проекти и всички досегашни договорености между България и Русия за доставката и транзит на газ ще останат в сила до 2030 г., каза българският министър. Той изрази необходимостта от гаранции, че новият газопровод ще работи с пълен капацитет.

“Надяваме се, че изготвянето на междуправителствено споразумение за проекта “Южен поток” ще съвпадне с визитата на руския президент Владимир Путин през януари 2008 г. в България,”, заяви Димитров.

Двамата министри са обсъдили и строежа на АЕЦ “Белене”, чиито основен изпълнител е руската компания “Атомстройекспорт”. Димитров обясни, че още няма официално решение на Европейската комисия по този проект, но "предварителната информация не ни дава повод за безпокойство”. Той се обърна към руския си колега с молба своевременно да проконтролира старта на поверения на тяхната компания строеж на централата.

В рамките на срещата е било обсъдено и изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, но относно този проект единствено министърът на регионалното развитие и икономиката Асен Гагаузов отбеляза, че има шансове до кая на годината Русия, България и Гърция да се споразумеят за регистрацията на Международната проектна компания, която ще осигури финансирането и ще експлоатира бъдещата тръба от Бургас до Александруполис.

Русия придава голямо значение на развитието на търговско-икономическото сътрудничество с България, заяви от своя страна министърът на  промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко.

През миналата година общият обем на руските инвестиции в България е достигнал 4,3 млрд. евро. "През тази година сумата ще се увеличи и, надявам се, през следващата година цифрата ще превиши 5 млрд. евро", допълни Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес