Михаил Саакашвили бил готов да стане премиер на Украйна

Саакашвили в последните години трайно се е установил в Украйна, след кат ов собствената си държава е персона нонграта

Лидерът на украинската партия "Движение на новите сили" и бивш грузински президент Михаил Саакашвили обяви в неделя, че е готов да стане министър-председател на Украйна, макар досега нееднократно да е казвал, че не са му необходими никакви длъжности в страната.

"Украйна се нуждае от спешно създаване на нова власт, на ново правителство. Ние трябва заедно да създадем това правителство. Готов съм заедно с вас да направя това (. . .) Готов съм заедно с вас да оглавя този процес и да оглавя това правителство, ако е нужно", изтъкна той на митинг пред Върховната рада (парламента), предаван по телевизия "Нюз ван".

В петък пред сградата на парламента в Киев няколко партии и обществени движения започнаха национална акция в подкрепа на мащабни политически реформи. Протестиращите настояват за приемане на закон за ограничаване на депутатския имунитет, за създаване на антикорупционен съд и нов избирателен кодекс. След това те издигнаха още едно искане - да се приеме закон за импийчмънт на президента. Участниците в акцията издигнаха палатков лагер и заявиха намерението си да останат там до изпълнението на всичките им искания, пише руската агенция ТАСС.

На 20 октомври президентът Петро Порошенко заяви, че истинският план на организаторите на протестните акции е дестабилизиране на обстановката в Украйна. Според генералния прокурор Юрий Луценко участниците в митинга под ръководството на Саакашвили подготвят държавен преврат в страната и са финансирани от чужбина.

Самият Саакашвили обяви по-рано, че митингите пред Върховната рада ще се провеждат всяка неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?