Миков: До дни МВР ще знае кой стои зад убийството на Колев

С голяма доза вероятност до дни МВР ще знае кой стои зад убийството на прокурора Николай Колев, но може би делото няма да стигне до съдебна зала. Това прогнозира пред mediapool.bg варненският апелативен прокурор Васил Миков, който изказа скептицизъм в събирането на доказателствен материал, годен за търсенето на справедливост по законов ред. Въпреки това Миков се надява реалността да го опровергае и в съда да бъдат представени годни доказателства.

Миков оцени като добър жест, но без особено значение, информацията, че главният прокурор е излязъл в отпуска, за да се осигури независимост на разследването на убийството на Колев. И в отпуска Никола Филчев съсредоточава в себе си съществена власт, смята варненският прокурор. По-важно според Миков било Филчев да предостави делото за убийството на Колев на Националното следствие.

Васил Миков се отнася скептично към твърдението на Пламен Симов, че е изготвен списък от хора - противници на Филчев, които трябвало да бъдат убити. Ако някой смята да извърши престъпление, не документира плановете си, а се стреми да ги прикрие максимално, обясни скептицизма си варненският прокурор. Според него това твърдение на моряшкия синдикалист и разпалването на психоза само ще попречат да се изясни истината и ще отклони общественото внимание от важната информация по случая.

Според Миков по-важен е въпросът защо никой от ръководството на прокуратурата не е проявил интерес към факта, че повече от година убитият Николай Колев е ходил с частно наета охрана, а не по реда, по който държавата предлага защита на застрашени лица. Наемането на охранител не е евтино и се прави в екстремни ситуации, заяви Миков. Неговото обяснение е, че Колев е наел частна охрана заради страх за живота си още от времето на ареста отпреди повече от година. Колев споделил с варненския прокурор и с другите си познати, че докато е бил задържан, е проверявал дори целостта на бутилките минерална вода, защото имал подозрения за сложена отрова в тях.

Другият важен според Васил Миков въпрос е защо, когато Николай Колев е бил задържан с оръжие и наркотици, главният прокурор не е поискал свалянето на имунитета му и не е повдигнал иначе тежки по силата на Наказателния кодекс обвинения, каквото е било задължението на Филчев. Недоказаните в съда обвинения останаха да висят и е изключително тревожно, че сега въпросът какъв е бил приживе Колев пак се подхвърля в публичното пространство, каза Миков.

Според варненският прокурор, прокуратурата се намесва в територии на МВР, като предопределя кои звена да извършват задържане по стража и кои да правят проверки. По този начин звена на МВР се подчиняват да работят лично за Филчев, смята той. За пример Миков даде, че така баретите са били изпратени за ареста на Колев, така се е получило и с използването на специалните разузнавателни средства. Той припомни скандала с подслушването отпреди две години, когато структури, ползващи СРС, са били атакувани от прокуратурата, и го сравни със сегашния скандал с подслушването. Според Миков логиката е една - вместо прокуратурата да следи за спазване на законността, на практика анексира територии от изпълнителната власт. Като част от тази тенденция Миков посочи и опита в последния ден на миналото 38 Народно събрание на депутатите от СДС Юри Юнишев и Димитър Абаджиев да прокарат промени в НПК в полза на Филчев - прокуратурата да иска задържането под стража и да извършва претърсванията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?