Мини "Марица Изток" ще решат кой да строи новата ТЕЦ в комплекса

Мини "Марица Изток" ще решат кой да строи новата ТЕЦ в комплекса

Министерският съвет (МС) реши бъдещата топлоелектрическа в комплекса "Марица Изток" да  е обект от национално значение според разпоредбите на Закона за устройство на територията. Така ще се ускорят административните процедури за избор на изпълнител на проекта за нова мощност, която да е не по-малка от 600 МВ. Това съобщиха от правителствената пресслужба, без да уточнят подробности за решението на кабинета, което сериозно касае енергийния баланс на страната и се очаква с интерес от шест големи компании  потенциални инвеститори.

От Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), което е вносител на предложението за стартиране на процедура по избор на изпълнителя на новата ТЕЦ, също не можаха да дадат повече информация. Обяснението беше, че взетото решение от правителството нямало нищо общо с тяхното предложение.

От ведомството на намиращия се в оставка Румен Овчаров искали МИЕ да направят конкурс за инвеститор, но кабинетът решил процедурата да се проведе от държавната компания Мини "Марица Изток". В постановлението не били фиксирани срокове и как ще се търси изпълнителят на проекта.

"И аз чух така", каза пред Mediapool изпълнителният директор на въгледобивното дружество Иван Марков и уточни, че още не се е запознал с конкретното решение на МС. "Не ни е обичайна практика, това ще е първият ни случай на провеждане на такава процедура", допълни той.

"При всички положения ще бъдат привлечени специалисти от МИЕ и от НЕК, ще сформираме комисия, която да изготви критериите за избор на изпълнител", каза още Марков. Той отхвърли възможността да се даде преимущество на германската компания RWE, с която мините имат сключено споразумение за изграждане на такава мощност.

Според експерти от бранша обаче е недопустимо дружество, което има заявен интерес към бъдещата мощност и което ще е доставчик на въглищата за нейната работа, да провежда конкурса.

Останалите кандидати за строежа на ТЕЦ в Маришкия басейн са италианската "Енел", която рехабилитира ТЕЦ "Марица Изток 3" и разполага с терен, американската AES, строяща заместващи блокове в ТЕЦ "Марица Изток 1", където също има свободен терен. Кандидати са и тримата собственици на електроразпределителните дружества – E.ON, EVN и CEZ, за които се твърди, че преговарят с Христо Ковачки, собственик на "Брикел", където също има площадка.

По техни оценки стойността на бъдещата централа е между 900 млн. евро и милиард евро.

"Бъдещата комисия трябва да изготви критериите, като най-важните от тях трябва да са срокът на изграждането и екологично чистите технологии",  каза още Марков.

От Министерски съвет аргументират решението си за строежа на новата термоцентрала с капацитета на Мини "Марица Изток", която разполага към момента с 1.852 млрд. т лигнитни въглища и се разработват три открити рудника. Бъдещата ТЕЦ разкрие нови работни места, ще се увеличат приходите в държавния и общинските бюджети и ще се подобри инфраструктурата в региона, посочват от кабинета. В съобщението им се уточнява, че "изграждането на обекта е в съответствие с Енергийната стратегия на България и с Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на България и оперативния план за изпълнението ѝ за периода 2006-2015 г."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?