Министерството на Лиляна Павлова е закрито, тя се връща като депутат

БСП се радва, че ГЕРБ ще има един министър по-малко

Лиляна Павлова

Лиляна Павлова няма да бъде министър от 1 януари 2019 г. и ще се върне като депутат, тъй като от същата дата оглавяваното от нея министерство на българското европредседателство се закрива. Народното събрание гласува в четвъртък предложението на премиера Бойко Борисов, което бе внесено в парламента на 17 декември - почти 6 месеца след края на председателство на България на Съвета на ЕС.

Самата Павлова се появи в пленарната зала с патерици. От НФСБ уточниха, че тя си счупила крака, докато е изпълнявала служебните си задължения.

Още преди ден тя каза, че първата ѝ работа след като освободи министерския пост, ще бъде да отиде на рехабилитация, а после вероятно ще се върне като депутат в Народното събрание.

Управляващите използваха повода със закриването на министерството да изтъкнат успеха на първото за България европредседателство, но БСП отново отхвърлиха тази оценка и откриха друга "позитивна новина".

"Донякъде на шега или всъщност наистина, преди Коледа завършваме с позитивна новина в българския парламент. От днес ще имаме един министър на ГЕРБ по-малко", каза по време на дебатите Кирстиан Вигенин от БСП.

Лиляна Павлова най-вероятно ще оглави Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Решението за създаването му бе взето по време на европредседателството по заръка на министър-председателя.

В парламента имаше и други подхвърляния за бъдещ пост на Павлова.

"Тук се прави един анонс за евентуален пост, някъде на топло местенце в някое посолство", каза депутатът от НФСБ Петър Петров. 

И от ГЕРБ, и от "Обединените патриоти" благодариха на Павлова за добре свършената работа като министър. Управляващите използваха случая да изтъкнат колко успешно е било първото българско европредседателство.

Бившият вицепрмеиер и настоящ депутат от ОП Валери Симеонов даде оценка "5.50"на Павлова. Половинката, която отнемал, била заради "политическата прослойка", която не показала национално единение. "То не бяха протести, синдикални митинги, вотове на недоверие и прегръщане на чумави кози", оплака се той.

БСП имаха друга критика - решението за закриването на министерството било закъсняло, тъй като трябвало да бъде взето още след края на европредседателство. "Финализирането на процеса можеше да премине към външното министерство", каза Вигенин.

"Ако България не бъде приета в Шенген по въздух, вода и суша, това ще бъде пълен провал за правителството и за това председателство", каза Драгомир Стойнев от БСП в отговор на хвалбите на управляващите.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов избра да пожелае успех на Румъния, която поема европредседателството на 1 януари 2019 г. Той имаше пожелание и към Драгомир Стойнев - да стане по-позитивен и градивен в изказванията си през следващата година.

Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС беше създадено през 2017 година -веднага след предсрочните парламентарни избори. То беше поверено на Лиляна Павлова, която първоначално се очакваше отново да оглави регионалното министерство, но това не се случи, най-вероятно заради стартирали прокурорски проверки за поръчки от периода на предишния ѝ мандат. Като министър на европредседателството Павлова отговаряше за неговата организация и координация. Според официалните и неофициалните оценки на ЕС, първото българско европредседателство е било успешно.

След приключването му в края на юни министерството не бе закрито с мотива, че страната ни е част от ротационно трио - Естония, България, Австрия, и има задължения до приключването на общото председателство на трите страни в края на 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България