Управляващата коалиция в Букурещ се разпадна

Министрите либерали напуснаха румънското правителство

Веднага след това съдебните власти обвиниха един от тях в корупция

Лидерът на румънските либерали Крин Антонеску

Управляващата лявоцентристка коалиция в Румъния се разпадна заради разногласия между Националната либерална партия и премиера Виктор Понта, съобщи АФП. Несъгласието бе породено от плановете за промени в кабинета. Очаква се правителството, което остава с нестабилно мнозинство в парламента, да се задържи на власт с подкрепата на други малки партии.

Късно във вторник лидерът на Национално-либералната партия Крин Антонеску обяви, че партията излиза от управлението и Социал-либералният съюз се разпада.

Отношенията между двете основни партии в Социал-либералният съюз - Социалдемократическата и Национално-либералната – се обтегнаха заради предложението на либералите кметът на град Сибиу Клаус Йоханис да поеме едновременно поста на вътрешен министър и вицепремиер, на което социалдемократите на Понта се противопоставиха.

Ден по-рано премиерът Виктор Понта призова либералите да запазят формулата на управление на СЛС, но посочи, че неговата Социалдемократическа партия (СДП) е готова да продължи управлението без либералите.

В сряда министрите либерали подадоха оставка, а премиерът социалдемократ Виктор Понта обяви имената на министрите от Социалдемократическата партия, които временно ще заемат постовете, освободени от бившите им съюзници.

Така министърът на младежта и спорта Николае Баничою ще поеме и поста на здравен министър, делегираният министър за социалния диалог Дойна Пана ще бъде назначена и за министър на труда. Дан Шова, делегиран министър за инфраструктурните проекти, ще бъде временен министър на транспорта. Делегираният министър за висшето образование Михня Костою ще поеме поста министър на културата. Рована Плумб, министър на околната среда, ще бъде назначена за делегиран министър за водите и горите.

Правосъдният министър Роберт Казанчук ще поеме поста делегиран министър за връзката с парламента. Външният министър Титус Корлъцян ще бъде назначен за делегиран министър за румънците в чужбина.

След разпадането снощи на Социал-либерален съюз и излизането на либералите от управлението, премиерът социалдемократ Виктор Понта е започнал преговори с Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), съобщават румънските медии.

С план да представи новото правителство пред парламента в началото на следващата седмица премиерът Виктор Понта се е срещнал с лидера на ДСУР Келемен Хунор за официални преговори, пише в. "Гъндул". Преди два дни двамата са имали предварителен разговор за постовете, които партията на етническите унгарци може да получи в новото правителство. Очаква се Хунор да получи длъжността вицепремиер и министър на културата, посочва изданието. Лидерът на ДСУР потвърди, че е бил поканен на разговори от Понта и е приел.

"За нас най-добрият вариант е влизане в правителството с министри. Може да обсъдим и варианта за парламентарна подкрепа. Нашите условия се отнасят до три основни области: правата на малцинствата, икономическите и социалните проблеми и инфраструктурните въпроси", посочи Хунор, който е бивш министър на културата.

Малко след напускането на министрите либерали румънската Национална дирекция за борба с корупцията поиска от президента на страната разрешение за започване на наказателно преследване срещу делегирания министър в оставка за румънците по цял свят Кристиан Давид, предаде Аджерпрес.

Според информационния сайт Зиаре антикорупционните прокурори обвиняват министъра либерал в злоупотреба със служебно положение, използване на фалшифицирани документи и деклариране на неверни данни.

Давид е обвинен, че е фалшифицирал декларацията си за имущество, в която е вписал заем от 60 000 евро от майка си, посочва сайтът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани