Две седмици преди изборите

Миньори на Ковачки стачкуват под земята заради забавени заплати

Обвиняват НЕК, че не си плаща редовно, министър Щонов обяви, че само преди дни са преведени 705 хил. лв.

Мини Черно море

Ефективна стачка под земята започнаха две седмици преди предсрочните парламентарни избори работниците от бургаската мина "Черно море", която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, чиито служители неведнъж досега са замесвани в търговия с гласове. Миньорите заплашват да не излязат, докато не си получат заплатите за юли и август, които се бавели заради дългове на НЕК към ТЕЦ "Сливен", която от своя страна да се разплати с мината. Топлофикацията също е на Ковачки.

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов обаче коментира, че причина за забавените заплати е неефективното управление на"Топлофикация-Сливен", а не НЕК, която през първите седем месеца на годината дори е плащала на дружеството по-редовно отколкото на други свои контрагенти.

При условие, че НЕК плаща по около 50 процента на всички свои контрагенти, "Топлофикация Сливен" и получавала 71 на сто от вземанията си. "Топлофикация Сливен" е получила достатъчно пари и може да се разплати с миньорите, заяви министърът пред журналисти.

Щонов съобщи, че само преди дни – на 12 септември, по схемата за пропорционално плащане на контрагентите си НЕК е превела 705 хил. лв. на "Топлофикация-Сливен“.

"Ако тези средства не са използвани за изплащане на забавените заплати на миньорите, отговорността трябва да се поеме изцяло от ръководствата и на топлофикационното дружество, и на мината“, заяви министърът.

В началото на юли кипърската компания "Магива Холдингс" (Magiva Holdings) придоби "Мини Черно море", но съмненията са, че и зад това дружество стои Ковачки, чиято партия "Лидер" участва в парламентарните избори в коалиция "България без цензура".

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пък при среща с миньори от друго дружество на Ковачкси преди старта на предизборната кампания заяви, че ако започнат стачка, "спирам предизборната кампания и слизам при вас в забоите" . "Ще остана до вас от първия до последния ден", декларира тогава Бареков, но засега не е слязъл при стачкуващите.

Хора от мините на Ковачки заявиха пред Mediapool, че за разлика от други избори, когато са били карани да гласуват за него, този път са подписали само декларация, че ще упражнят правото си на вот.

Миньорите от мини "Черно море" започнаха предупредителната стачка във вторник. След като нямаше ефект, днес 43-ма миньори от нощната смяна отказаха да излязат от рудника в 7 часа сутринта и преминаха към ефективни стачни действия.

Работниците са на дълбочина 300 м под земята. Колегите им от първа смяна са солидарни с исканията им и не влязоха на работа под земята. При стачкуващите слязоха минни спасители и лекарски екип. Те отнесоха вода и хранителни запаси на протестиращите. Двама миньори с високо кръвно са били изведени навън.

Вентилациите в рудника работят и няма опасност за живота на работниците. Другите мини в страната също са съпричастни с протеста, но на този етап ще го подкрепят само чрез писма.

Спешна намеса от страна на държавата и погасяване на дължимите от НЕК на "Топлофикация – Сливен" близо 3 млн. лева, за да бъдат изплатени работните заплати на миньорите от мина "Черно море". За това настояват ръководствата на КНСБ и на Федерацията на независимите синдикати на миньорите пред служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, ръководствата на "Българския енергиен холдинг" и на НЕК.

Те искат още мениджърите на мината и екипът на минно-спасителната служба да предприемат всички действия, за да се подсигури безопасния престой на миньорите, тъй като продължителното им оставане на 300 метра под земята заради протестните действия крие риск за здравето и сигурността им.

"Протестът е изцяло насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а. ТЕЦ-ът няма как по обратния път да преведе пари на мината, която да плати заплатите на нашите работници. Аз съм един от тях. Заплатите не са плащани за юли и за август", заяви Ростислав Радуков, председател на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа".

Лидерът на КНСБ в мина "Черно море" Чавдар Николашев допълни, че миньорите няма да излязат, докато не си получат заплатите. Възможна е промяна в позицията на протестиращите, ако се потвърди информацията за това, че част от заплатите им вече са преведени, допълни Николашев.

По повод напрежението в бургаската мина "Черно море" от НЕК посочиха, че дейността им се регулира изцяло от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и от регулатора зависи колко пари ще има в НЕК. От НЕК поясниха, че нямат търговски взаимоотношения с мините и че при наличие на финансов ресурс се разплащат пропорционално с контрагентите си. От ДКЕВР отказаха коментар.

Преди година, отново заради неизплатени заплати, също миньори от "Черно море" останаха под земята в продължение на 18 часа. тогава проблемът бе решен след превод на над 500 хил. лв. от НЕК към ТЕЦ "Сливен"

Споделяне

Още по темата

Още от България