Заради преимущественото изкупуване на зеления ток

Миньори плашат със стачки и трошене на слънчеви паркове

Икономическото министерство отрича Стойнев да е казвал за 160 депутати с ВЕИ-проекти

Миньори плашат със стачки и трошене на слънчеви паркове

Готовност за национална стачка от началото на следващата седмица и чупене на фотоволтаични панели за запазване на работните места в мините, които ще са потърпевши от новия модел на образуване на цените на тока от 1 август, обявиха от КНСБ на пресконференция в сряда.

 

Президентът на синдиката Пламен Димитров заяви, че по тяхна предварителна информация решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за натоварването на енергийните мощности в страната в следващия ценови период от 1 август 2013 г. до юли 2014 г. удря въгледобива, тъй като се дава преимущество за изкупуване на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ).

 

Той обяви, че ако това стане, проблемите в енергийния сектор ще се прехвърлят в топлоцентралите и мините, потърпевши ще са и електроразпределителните предприятия, "които сочихме, че са виновни, но в момента се върви към фактическата им несъстоятелност и фалит.

 

Миньорите заявили на проведена в сряда среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че са готови да чупят фотоволтаични панели, ако не се намери справедливо решение, информира Пламен Димитров. Ако това е начин да се запазят работни места, ще го направим, каза той.

 

Профсъюзният лидер информира, че на срещата Стойнев им съобщил, че 160 депутати в настоящия парламент били свързани с ВЕИ-фирмите в България. Това обаче по-късно бе опровергано от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), от където разпространиха съобщение, че Стойнев от 6.30 часа сутринта е в мина "Ораново" заради инцидента със затрупаните работници и в провелата се среща по проблемите на въгледобива с представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" е участвал заместникът му Иван Айолов. Нито един от представителите на ведомството, участвали в срещата, не е изразявал цитираното от синдикалиста мнение, посочват от МИЕ.

 

Структурите на синдиката в предприятията на въгледобива няма да допуснат с акт на ДКЕВР проблемът в енергийния сектор да се прехвърли само в топлоцентралите и въгледобива, заяви той. Това ще означава съкращение на няколко хиляди и дори на десетки хиляди души, заяви Пламен Димитров.

 

Според предварителните данни на синдиката натоварването на мощностите за следващите 12 месеца ще е 25 млн. мегаватчаса, от които над 40 процента ще се даде на ВЕИ-сектора и на двете американски централи ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово" (бившата "Марица Изток 1" – бел. ред.) и ТЕЦ "КонтурГлобъл Марица Изток 3". Това означава износ на национален доход на близо половината от около четирите милиарда лева, които се генерират в енергетиката годишно, изчисли Димитров. КНСБ предлага бързи преговори с американските централи и намаляване на цената, по която се изкупува тяхната енергия.

 

Според синдиката натоварването на останалите мощности остава проблемно и нерешено. Най-голям проблем е ТЕЦ "Бобов дол", на която ще бъдат дадени 850 хиляди мегавтчаса за целия период, което значи, че ще бъде натоварен само един блок и то не напълно, посочи синдикалистът. Това означава автоматично закриването поне на три мини, като във всяка мина работят 3 пъти по 250 души. В Бобовдол – 20% намаляване на заплатите и съкращения на близо 200 души. Американските централи ще имат около 3.5 милиона мегават часа за цялата година – малко повече от половината, нужно за Мини "Марица Изток", продължи с калкулациите Димитров.

 

ТЕЦ "Брикел" и държавата "Марица Изток" 2, са с големи въпросителни в намеренията на ДКЕВР, допълни президентът на КНСБ. Така държавната централа, която е производител на една от най-евтините енергии, се предвижда да участва в регулирания пазар с 1/7 от своя потенциал. Останалите 6/7 от 10 млн. мегават часа трябва да бъдат гарантирани на свободния пазар, посочи Пламен Димитров.

 

Според него в цялата енергийна система има редица интереси, които трябва да се реинвестират. Напрежение има в цялата енергийна система - енергоразпределителните дружества се водят към фактическа несъстоятелност и към обявяване на фалит, посочиха още от КНСБ.

 

Синдикатът иска пълен одит в цялата енергийна система без значение дали предприятията са държавни или частни. Профсъюзът изрази притеснение и от задлъжнялостта на НЕК, която е 2 млрд. лв. Ако дълговете не бъдат разсрочени, отписани или поети като държавно задължение, компанията може да фалира, коментира още Пламен Димитров, според когото политиците, взели решения като тези за АЕЦ "Белене" и за "Цанков камък", трябва да поемат отговорност.

Споделяне

Още по темата

Още от България