Кабинетът оповести кризисно поевтиняване на тока до 5% от юли

Кабинетът оповести кризисно поевтиняване на тока до 5% от юли

В условията на масови протести срещу правителството, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (БСП) обяви кризисно поевтиняване на тока с до 5% от юли. Това се случи непосредствено преди срещата на премиера Пламен Орешарски с представители на протестиращите, които недоволстват не от сметките си за ток, а от олигархията, която дърпа конците на управляващите. По-рано сутринта Орешарски анонсира предстоящо понижение на тока, което, ако не можело да стане от 1 юли, щяло да се случи от 1 август.

Тази вест едва ли ще понижи градуса на общественото недоволство, провокирано от назначението на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС и прераснало в протест срещу задкулисни договорки и бизнес интереси, които дърпат конците и на настоящото, на предишното правителство.

Не е ясно дали кабинетът "Орешарски" ще просъществува до юли, когато ще тръгне "евтиният" ток, тъй като, освен силния външен натиск, партията -мандатоносител БСП е разклатена отвътре заради избора на Пеевски.

“Обещахме да предложим нов прозрачен и справедлив модел за ценообразуване на тока. Работихме денонощно и вече сме готови с него. До края на тази седмица законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание. Очаквам от 1 юли новите цени на тока да са факт“, каза Стойнев пред журналисти.

Това означава за по-малко от две седмици корекциите да бъдат приети от депутатите, след това ДКЕВР да изготви проект на решение за цените, което да се обсъди публично, ако се следва досегашната процедура по определяне на цените, да се разгледат възраженията на енергийните фирми и вече окончателно да се обявят тарифите. Досега само процедурата в ДКЕВР продължаваше три месеца.

Стойнев, който все още няма назначен зам.-министър, който да отговаря за енергетиката, представи седем мерки, които ще доведат до поевтиняване на тока.

Първата е намаляване на студения резерв. Това ще стане като държавата организира търгове по пределна цена за изкупуване на електроенергията, която ще се определя от ДКЕВР, обясни Стойнев.

Втората мярка е ограничаване на изкупувания ток от заводските централи по преференциални цени.

Третата мярка е оптимизация на печалбата на дружествата в енергийния сектор, включително на електроразпределителните дружества. Това ще стане чрез ограничаване на нормата на възвращаемост, каза Стойнев, без да посочи дали държавата ще определи каква да бъде тя. Според сегашния метод на ценообрадзуване за всеки период ДКЕВР на база определени разходи на дружествата определя норма на възвръщаемост. От електроенергийните дружества преди десетина дни коментираха, че никога не са получавали заложената в регулаторната рамка 12 на сто печалба, а тя е била около 5.3 на сто средногодишно.

Четвъртата мярка е намаляване на разходите на ЕРП, както и намаляване на признатите загуби. Свиването на разходите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" означава спад на инвестициите им в електропреносната мрежа, за която те и без това твърдят, че на много места, особено планинските - е в лошо състояние. Признатите загуби на предприятията пък вече бяха намалени с извънредното поевтиняване на тока от 5 март с 6-7 на сто.

Петата мярка предвижда оптимизация на цените на всички по веригата.

Шестата мярка е отпушване на износа. Това ще стане чрез създаване на възможности за работа, така че скъпият ток да се продава в чужбина, а евтиният – в България, обясни Стойнев, без обаче да конкретизира как ще стане това. Той каза, че заради неправомерните действия отпреди година и половина износът на ток е блокиран и това е довело до загуби от над 1 млрд. лева. Министърът обаче не обясни какви са неправомерните действия, а само каза, че сегашната такса за пренос от над 17 евро за мегатавчас прави българската електроенергия непродаваема на външния пазар.

Седмата мярка е приходите от въглеродни емисии да се използват за намаляване на цената на тока, произвеждан от възобновяеми енергийни източници.

Предстои новият модел за ценообразуване на електроенергията да бъде обсъден утре от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

“Някои хора може би ще ги заболи много от тези мерки. Може би ще докарат още хора на протестите. Но ние сме поели ангажимент да въведем нов, справедлив модел на ценообразуване на електроенергията и ще го направим“, обеща министър Стойнев.

Представените от него мерки не предлагат цялостен модел за решаване на проблема с колапса в енергийния сектор и съвсем не е сигурно дали предстоящото поевтиняване на тока, макар и очаквано от хората, които през зимата се разбунтуваха срещу високите сметки, няма да е с цената на по-нататъшно усложняване на ситуацията в системата.

 

Малко по-късно на среща с граждански организации премиерът Пламен Орешарски каза в отговор на въпрос, че няма да се закрива "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), въпреки че според експертите на Европейската комисия и Световната банка под шапката на компанията-майка БЕХ държавните енергийни дружества крият всички не прозрачни процеси. Макар да призна, че БЕХ не е успял да изпълни задачата, за която бе съзадде - експанзия на външинет пазари, той нячало да бъде закрит, защото вече бил консолидирал големи капитали. По-скоро обаче причината е в планираната облигационна емисия на БЕХ за 250 млн.евро, по която холдингъ почули мостово финансиране за погасяването на заем на НЕК за 195 млн. евро, който бе теглен от БНП-Париба за подготовката на АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?