Поевтиненият ВЕИ-ток няма да се отрази върху крайните цени

Производителите обвиниха регулатора, че работи с произволни данни

Поевтиненият ВЕИ-ток няма да се отрази върху крайните цени

Намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали цените за изкупуване на енергията от възобновяеми източници от 1 юли няма да се отрази върху крайните цени на тока. Това заяви председателят на комисията Анжела Тонева пред журналисти в четвъртък след общественото обсъждане на проекта за орязване на тарифите на различните видове зелен ток.

Само преди година, макар да бяха намалени също цените на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), крайната цена за бита скочи с 13 на сто основно заради бума от включени в енергийната мрежа слънчеви и вятърни централи точно преди регулаторния период. От 1 юли миналата година вече се присъединяват ВЕИ-проекти само със сключени предварително договори за изкупуване на тока им от НЕК и електроразпределителните дружества и затова сега много малко такива проекти се заработят, обясни Тонева. Например от биомаса за заявени 21 мегавата, допълни тя.

От миналата година вече не се отпуска капацитет за присъединяване на нови мощности с изключение на вече сключените договори за присъединяване на ВЕИ мощности и ние имаме информация, че няма толкова много нови проекти да се присъединят, за да окаже това влияние върху крайната цена, коментира Тонева.

В момента има инсталирани 1000 мегавата мощности от фотоволтаични централи, 600 мегавата от вятърни централи, 29 мегавата – от биомаса, от малки ВЕЦ - максимум 50 мегавата, съобщи членът на ДКЕВР Еленко Божков. Той посочи, че няма достатъчно информация за новоприсъединяващи се малки централи, защото мощности от 5 до 30 киловата се присъединяват от ЕРП-ата без становище на ДКЕВР, това важи и за проекти на биомаса и ВЕЦ до 1.5 мегавата. Божков възложи на ЧЕЗ, ЕВН, “Енерго-Про“и НЕК да предоставят на ДКЕВР незабавно информация за този вид източници.

Решението за сегашното сваляне на цените на тока от ВЕИ, макар и да не се отрази директно върху крайните тарифи, то ще има значение за средносрочното развитие на централи, произвеждащи енергия от биомаса, коментира председателят на ДКЕВР.

Анжела Тонева заяви, че в момента се преработва целият модел за ценообразуване, за да може да бъде отразена новата среда в енергийната система, а именно, че над 50 процента от потребявана енергия в страната се изкупува от обществения доставчик по силата на договори за задължително изкупуване. Тонева каза, че моделът няма да е готов до края на тази седмица, както бе заявено това по-рано.

Необходимо е да бъде преразгледана енергийната политика по отношение на подпомагането на ВЕИ-производствата, тъй като в момента нямаме възможност да преустановим изкупуването на енергията, произведена от възобновяеми източници, коментира още шефът на ДКЕВР. По думите ѝ е невъзможно само с регулаторни решения да се влияе върху ситуацията със зеленото производството при намаленото потребление на енергия в страната.

Производителите на енергия от възобновяеми източници естествено бяха недоволни от решението на регулатора да им подреже цените и коментираха, че подходът на комисията в ценообразуването е правилен, но работи с неясно от къде взети базови данни, които не били коректни.

Според Пламен Дилков от Хидроенергийна асоциация докладът за намалението на цените не се различа от предходните такива. Той поиска от ДКЕВР да информира откъде взема базовите данни за изготвяне на докладите си с цените, както и да посочва конкретно ценообразуващите елементи, тъй като в момента не може да се проследи методологията на пресмятането на цените.

Без възражения към предложените цени за задължителното изкупуване на тока от ВЕИ бяха от НЕК и ЧЕЗ. От ЕВН обаче поискаха тези тарифи да са обвързани с постигната ефективност заради опасения от фалит на този вид централи. В "Енерго-про" смятат, че проблемът е с огромните непокрити разходи за изкупуването на зелена енергия. По данни на ЕРП-ата НЕК има да им възстановява около 400 млн. лв. по това перо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?