За да се предотврати поскъпване от 16 на сто от юли за бита,

ДКЕВР иска да задължи свободния енергиен пазар да купува ВЕИ-ток

Социалистите предлагат твърда такса за пренос и въвеждане на ДДС за фирмите без производство

Енергийните шефове - Лефтеров на НЕК (на преден план), Андонов на БЕХ и Харитонова на ДКЕВР (в дъното) бяха привикани в парламентар сн. БГНЕС

За се избегне поскъпване на тока с 16% от 1 юли, служебното правителство и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще предложат законодателни промени, които да задължат фирмите, ползващи енергия средно напрежение и излизащи принудително на свободния пазар също от 1 юли, както и големите индустриални потребители, да купуват и от скъпата енергия от възобновяеми източници и от топлофикации. Така тежестта на зелената и кафявата добавка и на невъзстановяемите разходи от дългосрочните договори с ТЕЦ “Марица Изток“ 1 и 3 ще се изнесе от цената за бита и вече няма “хората и фризьорски салони да плащат таксата за пренос на енергия“, а това ще правят и купувачите на свободния пазар, заяви от парламентарната трибуна в сряда шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Още във втория си работен ден новоизбраният парламент поиска изслушване за състоянието на енергетиката и освен шефката на регулатора, пред депутатите се явиха служебният премиер Марин Райков, който прекъсна заседанието на кабинета, служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и шефовете на “Българския енергиен холдинг“ Михаил Андонов и на НЕК Иво Лефтеров. Обявеното през медиите тяхно изслушване, което се забави, тъй като те не са били информирани официално, предизвика размяна на реплики между изпълнителната власт и депутати. Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова от БСП предупреди правителството да следи програмата на парламента и да не се оправдава с комуникацията през секретарки.

Има още 200 млн. лв. резерв за сваляне на цените

Министър Асен Василев обясни, че след като в държавната енергетика са намерени резерви за намаляване на разходите с 239 млн. лв., за да се задържи поскъпването на тока, други 200 млн. лв. икономии може да се постигнат с преразглеждане на договорите за изкупуване на зелена енергия и промяна в задълженията на НЕК да плаща за скъпата енергия, както и по договорите с двете американски въглищни централи. Преговори с Турция пък трябва да създадат “остров“ за износ на българска електроенергия.

Янаки Стоилов от БСП предложи таксата за пренос на ток да е твърда, а не според транзитираните количествата. Освен това да се премахне сегашното облекчение за фирмите, които не се занимават с производство, да не плащат ДДС върху електроенергията, както и обявените вече две тарифи на тока за бита според консумацията.

Харитонова и Василев коментираха, че вече се разглежда вариант за твърда такса пренос, но трябва да се направят разчети доколко това ще има ефект върху намаляването на цените на тока. По въпроса за ДДС- облекчението те препратиха към финансовото министерство и разчетите на бюджета.

Искания за “безумни“ цени

Харитонова посочи в пленарна зала, че внесените заявления от всички дружества в електроенергетиката математически са водели до поскъпване на тока с 40 процента от 1 юли. Основната причина за това е тройното увеличение на разходите за задължително изкупуване от НЕК на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от 466.4 млн. лв. през миналия регулаторен период на 1.2 млрд. лева сега. Макар и през последните 12 месеца да не е сключен нито един нов договор с ВЕИ, стари контракти са въвели в експлоатация значителни слънчеви и вятърни мощности, обясни шефката на ДКЕВР.

Разглеждането на исканията и данните на ДКЕВР, че са паднали тройно цените на въглеродните емисии, които от 1 юли трябва да плащат въглищните централи за правото да замърсяват, обаче свели поскъпването до 16 процента, което според Харитонова е “безумие“.

Затова и регулаторът и МИЕТ ще предложат до края на мандата на служебния кабинет промените в законите за енергетиката и за възобновяемите източници за прехвърляне тежестта на скъпия ток.

Банкрут заради неправилно ценообразуване

Служебният премиер Марин Райков коментира пред депутатите, че завареното тежко положение в енергетиката не е следствие на натрупаните за четири години диспропорции, а на натрупаните в последните 20 години проблеми. По думите му енергийната система е била пред финансов банкрут заради неправилното ценообразуване, тъй като ДКЕВР е планирала изкупуването на в пъти по-малко ВЕИ-енергия отколкото реално произведената.

“Заварихме нормативна база, която не отговаря на европейските директиви и задължава НЕК да купува ток от заводски централи и централи, които уж произвеждат ток по високоефективен начин, а всъщност не е така. Заварихме дългосрочни договори на високи цени, плащани от българските граждани, които излязоха на протест. Смятам, че за два месеца направихме максималното да бъдат овладени проблемите в системата, породени и от свръхпроизводството на енергия“, каза Райков.

Не се търсят лесни, а дългосрочни решения

Асен Василев допълни, че се търси решаване на проблемите занапред, а не се рови назад, макар че “като се види нещо нередно, се предава на прокуратурата“. “Можехме да окажем натиск върху ДКЕВР за решаване на проблема, както ние смятаме за добре, но това е грешният и лесният начин. Можехме да поискаме от регулатора да отложи определянето на цените за 1 септември и да оставим проблема за следващото правителство, но това също е грешният и лесният начин“, каза министърът. Той обясни, че вместо това е започнат диалог с всички от отрасъла – миньори, заводски централи, ВЕИ-та и граждански организации, за да се намерят решения по начин, който няма да доведе наказателна процедура от Брюксел, който ще отстрани неефективности в системата и ще предотврати високите цени.

Работи се за метод, по който излишните на регулирания пазар електроцентрали да си търсят пазари, а не токът им да се купува задължително от НЕК. Министърът обясни, че целта му е да се вземат трудни, но дългосрочни и оздравителни решения, а не лесни, “за да нямаме догодина нови протести заради високите сметки за ток и пак да има спешни привиквания в парламента“.

Василев предложи на депутатите да се организира кръгла маса, на която те да бъдат запознати с резултатите от подготвяния заедно с експерти от Европейската комисия и от Световната банка анализ за състоянието на българската енергетика, който ще предложи и мерки за решаване на проблемите.

В този момент лидерът на "Атака" Волен Сидеров се нахвърли върху министъра с думите: “Не на маса, а прав тука трябва да обясните какво ще правите!“.

Независимо от направените предложения на Василев и Харитонова, Сидеров ги обвини, че са отишли неподготвени в парламента и не били взели никакви мерки срещу поскъпването на тока.

Крайната дума е на депутатите

Премиерът и енергенийният министър многократно обърнаха внимание на народните представители, че начините за справяне на проблемите зависят от поправките в законите, които те трябва да гласуват. Василев коментира, че тези корекции са необходими на ДКЕВР да промени начина за образуване на таксата за пренос, което ще направи износа на български ток по-конкурентен. По думите му с Турция интензивно се работи за сключване на споразумение за внос на ток от страната ни.

И Харитонова, и Василев коментираха като възможно въвеждането на две скали за плащане на сметката за ток – по цена за определено по-малко количество и по тарифа за консумацията над тези обеми. Според министъра обаче се обсъжда и разширяването на обхвата на сега изплащаните енергийни помощи за социално слабите лица, което според него е по-справедливия начин за помагане на бедните вместо по-евтина тарифа, от която да се възползват и хора, за които цената на тока не е непоносима.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?