Делът на ВЕИ в енергийната система е вече почти 25 процента

Сн. БГНЕС

За първите пет месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година делът на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/ в енергийната система на страната надхвърля 20 процента и достига почти до 25 на сто. Това съобщи по време на провеждащата се край Варна международна ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" директорът на Централното диспечерско управление на Енергийния системен оператор Митю Христозов.

Той припомни, че задължението на страната ни през 2020 година като индикативна цел е този дял да бъде 16 процента. Запитан означава ли това, че трябва да спираме ВЕИ, Христозов, цитиран от БТА, отговори с думите - "Вие го казахте, аз го поддържам".

Той коментира, че в страната нямаме свръхпроизводство на електроенергия. Според него основният проблем е, че нямаме потребление. Основният момент е, че потреблението е тенденциозно надолу, посочи специалистът. Според него потреблението в страната е по-ниско в сравнение с предишните години.

Такива минимални товари от 2200 мегавата потребление в страната като през май нямат прецедент в близките 15 години назад.

Христозов коментира, че в страната преобладаващото потребление е битовото, а делът на индустрията е доста по-малък. Тъй като в България не е развита битовата газификация, през зимата достигаме потребление 7000-7400 мегавата, което е изключително от бита, и по тази причина всички мощности, които имаме в страната, ни трябват, обясни той.

В отговор на въпрос какво е мнението му за АЕЦ "Белене" Христозов каза, че ако в България "тръгне индустрията и започнем да се развиваме като Турция с 10 процента ръст на потреблението, естествено ще ни трябва не само АЕЦ "Белене", но и грубо казано, за нашата система - по една централа като "Контур Глобал" всяка година".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес