С удължаване на ценовия и регулаторен период до края на юли

Управляващите отвориха път за обещания по-евтин ток за бита

Цените за бизнеса щели да се запазят, а от отпушения електроизнос да влязат в системата 1-1.5 млрд. лв.

Управляващите отвориха път за обещания по-евтин ток за бита

С приети окончателно поправки в Закона за енергетиката парламентът отвори в петък пътя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да поевтини тока за бита с 5 на сто по-късно този месец, както обещаха управляващите. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че електроенергията за бита няма да поскъпне, каквито опасения има индустрията, а депутатът от БСП Явор Куюмджиев изчисли, че отпушеният износ на ток ще вкара между 1 и 1.5 милиарда лева в системата, която в момента изпитва недостиг на точно тази сума. Индустрията пък обвини управляващите, че провеждат неадекватна енергийна политика, която ще направи българския бизнес неконкурентен

 

Коментираните в последните два-три месеца промени в начина на формиране на ценаат на тока стават възможни най-вече с удължаването на регулаторния период за цените на тока и парното до 31 юли 2013 г. Решението беше прието единодушно със 115 гласа.

 

На чия страна е президентът?

 

Явор Куюмджиев от "Коалиция за България" посочи, че сегашният ценови и регулаторен период изтича в неделя в 24.00 ч. и при положение, че не се приеме решение за удължаването му от 1 юли, целият сектор ще бъде без цени и регулаторна рамка и може да изпадне в хаос.

 

Според него сегашните поправки в енергийния закон ще бъдат засегнати интереси за източване на средства от енергетиката. “На нас не ни се вярва, че президентът Росен Плевнелиев ще застане на страната на енергийната мафия и ще иска да защитава интересите на тези, които с години са ощетявали българската енергетика”, каза депутатът по повод призивите на индустрията към държавния глава да наложи вето върху приетите корекции. Участниците на енергийния пазар са недоволни, че текстовете в енергийния закон и новия ценови модел не бяха обсъдени предварително с тях и не бе направена оценка за въздействието им върху сектора.

 

Председателят на парламента Михаил Миков също призова президентът спешно да издаде указ за обнародването на поправките в Държавен вестник, така че да се даде възможност на ДКЕВР да понижи цената на тока.

 

Щастие за всички извън порочния кръг на дълговете

 

Цената на тока за промишлеността няма да се увеличи, приетите промени в закона за енергетиката ще гарантират работата на миньорите, ще се подобри животът на българския народ, заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след окончателното гласуване на поправките в закона.

 

Миньорите обаче междувременно заплашиха със стачка, ако не се вдигне цената на въглищата, която не била променяна от четири години. Евентуално поскъпване на въглищата обаче ще се отрази върху плановете за сваляне на цената на тока.

 

Стойнев заяви още, че корекциите ще позволят да се излезе от порочния кръг на голяма задлъжнялост, ще гарантират първо възобновяване, а след това и увеличаване на финансовия поток в системата. Бизнесът обаче се съмнява в това и оспорва новия модел като остарял, какъвто няма никъде в Европа.

 

Според Куюмджиев след отпадането на добавките за зелена и кафява енергия от таксата за пренос на ток, което ще отпуши износа му, в енергийната система ще влязат между 1 и 1.5 млрд. лв.

 

Не е ясно обаче как той прави тези сметки, при положение, че през 2010 г., когато държавата ни прави рекорден износ на ток от 7.5 млрд. кВтч, отчетените от НЕК приходи от експорта са 285 млн. лв., а оттогава търсенето на енергия и цените ѝ намаляха значително.

 

Според големите предприятия обаче като се изкарат тези добавки от таксата пренос и влязат в общата цена на енергията, ще се натоварят цените за бизнеса и те ще се повишат с 35-.40 на сто, което ще направи заводите ни неконкурентни и ще ги принуди да затварят производства.

 

Намеренията на управляващите пък са вкарвайки тези добавки в общата цена от друга страна да ограничат изкупуваните количества енергия от възобновяемите източници и от неефективните топлофикации, като общественият доставчик НЕК бъде принуден да купува първо енергията от държавните АЕЦ “Козлодуй“ и ТЕЦ “Марица Изток 2“. Следващи поред ще са когенерациите на топлофикациите и то само ако енергията от евтините източници не стигне.

 

Големите потребители обаче купуват енергията си от свободния пазар, за който при новото положение ще остане по-малко евтина енергия.

 

Икономии за 200 млн. лв. от орязан студен резерв

 

Приетите поправки предвиждат също така да се намали наполовина студеният резерв от мощности в готовност на работа и централите, на които ще се плаща за това, ще се избират с търгове, провеждани от “Електроенергийния системен оператор“. Това по оценки на Куюмджиев ще спести на НЕК 160-200 млн. лв., което също ще позволи да се натиснат цените на тока за бита надолу.

 

Принос за поевтиняването трябва да даде и сформирания с поправките фонд за компенсиране на цената на тока от възобновяеми източници, в който ще влязат приходите на страната ни от продажба на държавни парникови квоти. Преди дни експерти от отрасъла предложиха в този фонд да влязат и постъпленията от акциза върху електроенергията, плащан от стопанските потребители.

 

При свръхпотребление или свръхпроизводство на ток операторът на електропреносната мрежа може да разпореди временно прекъсване или ограничаване на производството или снабдяването с електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ без предварително уведомяване на производителите и клиентите, предвидиха депутатите.

 

Куюмджиев каза още, че ще се подготви нов кризисен пакет от мерки за енергийно бедните българи, които по думите му вече са 60 процента от хората у нас.

 

“С тези промени успяхме да спрем ръста на цената на тока. Даваме възможност на ДКЕВР да промени цените в посока надолу. Вярваме, че като независим орган те ще защитят интересите на гражданите”, каза червеният депутат и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика.

 

Чия воля е по-по-най

 

“За пръв път в последните 20 години се намери воля да се намали цената на тока“, допълни той, явно пропускайки факта, че на 5 март ДКЕВР поевтини електроенергията за бита с 6-7 на сто със също толкова извънредни поправки в Закона за енергетиката, колкото са и сегашните.

 

“През последната година и половина енергийния сектор беше доведен до колапс. Предишният председател на ДКЕВР заяви, че предстои увеличени на цената на тока с до 40%”, посочи Куюмджиев, изопачавайки думите на бившия регулаторен шеф Евгения Харитонова, която каза, че заявленията на енергийните фирми, ако се приемат в чистия им вид, математически ще формират такова поскъпване, но калкулациите на ДКЕВР са за повишение от 16 на сто, ако не се промени моделът на ценообразуване.

 

Промените бяха оспорени отново от Българската федерация на индустриалните енергийни

консуматори (БФИЕК) и от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), които пак призоваха президента да наложи вето, защото текстовете са приети, без да са съгласувани в бизнеса и без да отчитат последиците за сектора.

 

Индустриалците смятат, че отново са използвани като инструмент за решаване на “псевдо-социални” въпроси, малка част от приетите промени са наистина крайно наложителни и обещаното запазване на цените за индустрията се отнася до добавките върху цената на тока.

 

“Проследяване на резултатите от проведените през последните дни търгове вече говорят за възможните негативни последици и големите разлики в цените на електроенергията за вътрешния пазар и за износ“, посочват от БФИЕК и БАМИ. Според тях липсва всякаква държавна политика за стабилни и конкурентни цени на електроенергията спрямо тези на външни производители.

 

Браншът търси обяснения на бързите поправки и в лобистки влияния и обслужване на интереси, но извън работещата индустрия. Организациите допълват, че ако президентът пусне измененията, са готови да предприемат всички позволени от българското законодателство действия, за да изразят своето несъгласие с водената индустриална политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес