Мит Ромни задмина Барак Обама по обща сума на даренията

Мит Ромни

Републиканската партия и кандидат-президентът ѝ Мит Ромни имат почти 60 млн. долара повече по банковата си сметка отколкото президентът Барак Обама и неговата Демократическа партия. Експерти обаче отбелязват, че все още е твърде рано да се приеме, че това означа и политическо предимство за Ромни на изборите през ноември, предаде Ройтерс.

Щабовете на двамата кандидати се стремят да се докажат с най-успешни акции по набиране на средства в историята на САЩ, с помощта на техните национални партии. През юли Ромни събра 101 млн. долара за кампанията си и за партията, задминавайки за трети пореден месец Обама и демократите, които имат 75 млн. долара.

Ромни, Републиканският национален комитет и фонд "Виктори", който те използват съвместно, обявиха, че в края на юли разполагат със 186 млн. долара. В същото време Обама, Демократическият национален комитет и техните съвместни фондове имат на разположение 127 милиона.

Тези пари са мощно оръжие за бъдещи рекламни кампании или за наемане на екипи, офиси и организиране на публични събития.

През изтеклия период Обама е и харчил повече: 377.3 млн. долара в сравнение със 134.1 млн., похарчени от Ромни. Само през юли, например, президентът е дал 40 млн. долара за телевизионна реклама.

Отчетите, обявени в понеделник, накараха Обама да изпрати огромно количество имейли за набиране на средства. Неговата кампания е по-скъпа от тази на Ромни, тъй като поддържа голяма мрежа от сътрудници и екипи на място.

И двамата кандидати успешно се справят с крупните дарения (70 000 долара от човек) – пари, които могат да изразходват партийните комитети.

Обама обаче много добре се справя с набирането на неголеми дарения до 5 000 долара на човек. Тези пари отиват по неговата лична кандидат-президентска сметка и в резултат на това той има по-голяма свобода на действие.

Ромни е напред, ако се гледа общата сума, но но част от неговите средства не са толкова ефикасни, докато Обама е много по-напред от гледна точка на гъвкаво финансиране, обяснява независим анализатор пред Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят