Митрополит Кирил не е съгласен с избора на двама от митрополитите за кандидати за патриарх

Митрополит Кирил, Сн: БГНЕС

В писмо до синодалните архиереи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия синод, изразява загриженост от проведения миналата седмица избор, при който бяха излъчени тримата кандидати за патриаршеския престол, предаде БНР.

В писмото си митрополит Кирил заявява, че самото решение не е в съгласие с устава на Българската православна църква.

Миналата събота Светият синод взе "соломоновско" решение, след като изборът на двама от тримата кандидати за патриарх зацикли без никакви изгледи да бъде решен поради съпротивата на четирима митрополити, блокиращи всеки избор. Тогава Синодът реши да промени изискуемия кворум от две трети от всички синодални членове, които са 14.

Дотогава Синодът приемаше, че две трети са десет гласа, но тъй като аритметично две трети е 9 и една трета, синодът промени на 9 кворума. Така бяха избрани двамата митрополити от "тройката" - Ловчанският Гавриил и Русенският Неофит. А ден по-рано с десет гласа бе избран и Старозагорският митрополит Галактион.

Според говорителя на Синода за Патриаршеския събор митрополит Йосиф всички синодални членове без изключение са се съгласили с промяната.

Пред БНР в четвъртък митрополит Кирил коментира казуса:

"Като член на Светия синод, не само като наместник-председател, но и като обикновен даже християнин не мога да не обърна внимание на пропуски, които са направени при избора. Взема се решение от Светия синод колко гласове са нужни, за да бъде избран някой от кандидатите, след това изведнъж се променя. Никъде няма каквито и да са избори, да бъдат проведени в два дни. Нали точно това е възможност за манипулация", каза той.

"Освен това не е подписан самият протокол на това заседание, където се решава за колко да се гласува", заяви още Кирил, което противоречи на думите на Йосиф.

Запитан дали трябва да се проведе още едно заседание на Синода преди провеждането на Патриаршеския събор в неделя, митрополит Кирил отговори:

"Ами ако се съгласят, аз съм отправил и писмо и до самите тях. Има още много въпроси, които не са решени. Процедурата и подходът как ще се действа по-нататък и при самия избор. Има много още неясноти, не е подготвено всичко".

Споделяне

Още по темата

Още от България