Мицотакис: Сертификат за ваксинация ще помогне за свободното движение на туристите

Кириакос Мицотакис

Сертификат за ваксинация срещу коронавируса ще помогне за свободното движение на туристите, в частност на територията на Европа, заяви днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на видеокоференция на ръководителите на т.нар. Група за управление на Covid-19.

На видеконференцията беше дискутирано предложението на Мицотакис за въвеждане на европейски сертификат за ваксинация, което ще бъде внесено за обсъждане и на видеконференция на лидерите на ЕС на 21 януари. Гръцкият премиер подчерта, че целта на тази инициатива е "да се облекчи свободното придвижване и туризмът", тъй като "така или иначе, от хората, които пътуват, ще се изисква или сертификат, или отрицателен тест за коронавирус".

"Ваксинацията трябва да върви по-бързо", изтъкна още Мицотакис, като добави, че ЕС трябва да одобри възможно най-скоро ваксините на АстраЗенека и на други компании. Европейските участници в дискусията също така изразиха безпокойство във връзка с недостатъчното количество ваксини в момента.

Във видеоконференцията участваха австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерът на Дания Мете Фредериксен, премиерът на Норвегия Ерна Сулберг, премиерът на Чехия Андрей Бабеш, премиерът на Австралия Скот Морисън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

На 12 януари гръцкият премиер предложи въвеждането на единен сертификат за ваксинация срещу коронавируса за страните от ЕС, който да се представя от пътниците, пристигащи с въздушен, морски или железопътен транспорт. Мицотакис представи предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на държавните и правителствените ръководители на членките на ЕС, както и на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидис.

ЕС обсъжда за какво да служат удостоверенията за ваксинираните. Това съобщи след заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от БТА.

Той поясни, че основната цел е да не се създават възможности за дискриминация между хората, които са получили ваксина, и останалите. По неговите думи може да се очаква, че част от европейците няма да се ваксинират - по здравни или други съображения.

Шефчович отбеляза, че засега се наблюдават значителни разлики в дела на ваксинираните в отделните държави от ЕС. Той съобщи, че започва събирането на данни по два пъти на седмица за броя на доставените и приложените ваксини в ЕС. По неговите думи би било полезно въвеждането на цели за мащаба на имунизацията. Според него облекчаването на въведените противоепидемични мерки е затруднено заради мутациите на вируса на новата болест.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?