Мнозинството във ВСС поиска оставката на Лозан Панов

Шефът на върховния съд е определен като недостоен за тогата заради позицията си за Полфрийман

снимка БГНЕС

Мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на практика поиска оставката на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради позицията му по казуса "Джок Полфрийман". Десет от членовете на колегията (от общо 14) обвиняват съдия Панов, че е нарушил закона и етичните норми, коментирайки висящо дело пред върховния съд.

"Призоваваме председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест“, се казва в позицията. Лозан Панов е определен като недостоен да носи съдийската тога.

Преди два дни шефът на върховния съд обяви публично позицията си, че австралиецът Джок Полфрийман е задържан незаконно в бежанския център в Бусманци. Според него политическата и медийната кампания срещу съдиите, пуснали предсрочно Полфрийман, е преминала всякакви граници. Лозан Панов призова своите колеги съдии от ВКС, които гледат искането на главния прокурор за възобновяване на казуса "Полфрийман", да се произнесат възможно най-бързо.

"Призовавам ви, уважаеми съдии, да поемете вашата отговорност, защото срамът от грубото потъпкване на българските закони няма да е само ваш, а на цялата институция", написа Панов и отново предупреди, че държавата върви към пълно овладяване.

Бърза реакция и ясно разделение

Сега Лозан Панов е обвинен, че демонстрира "подходите за всяване на страх и подчинение, които публично заклеймява. "И не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" от не кого да е, а от председателя на ВКС", се казва в декларацията на десетимата членове на Съдийската колегия.

Под декларацията са се подписали представляващият член на ВСС Боян Магдалинчев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова. Шестима от тях са "политически" назначения във ВСС, а трима са представители на съда. Председателят на ВАС е продукт на съдебния съвет.

Не подкрепят декларацията само Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. И трите са избрани във ВСС от квотата на съдебната власт.

Основания за оставка

Мнозинството в Съдийската колегия коментира поведението на Лозан Панов като грубо нарушение на независимостта на съдиите и конституцията

"Обръщението на председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", се казва в декларацията.

В позицията на Лозан Панов няма изрично посочване на желан изход от производството, нито се коментира решението на Софийския апелативен съд за предсрочното условно освобождаване на Полфрийман. В позицията на Лозан Панов се казва единствено, че висящото дело пред ВКС няма как да е законна причина за задържането на австралиеца в бежанския център в Бусманци. Преди него с подобна позиция излязоха и съдиите, постановили предсрочното освобождаване на Полфрийман.

Мнозинството във ВСС твърди, че Панов е направил тежко нарушение. Десетимата членове на мнозинството казват, че шефът на ВКС няма право да се обръща и към вътрешния министър за освобождаването на Полфрийман от бежанския център.

"Обръщението сочи сериозен дефицит у автора му на усещане за „прекрачване на границата“ на законността и етичните норми, важащи за българските магистрати. Опитът за влияние над състава и публично демонстрираното недоверие в професионализма на върховните съдии, или поне в този на поименно посочените, е недопустим акт на председателя на Върховния касационен съд. Още по-недопустимо е Председателят на Върховния касационен съд да не знае, че висящи дела не се коментират", се казва в позицията на мнозинство.

Допълва се, че Лозан Панов е показал "тотална загуба на "професионалното достойнство на тогата" в моменти, в които шефът на върховния съд "би следвало да е облечен с нея и да "отстоява законността" без страх". Мнозинството във ВСС казва, че това е първият случай, в който председател на ВКС се произнася по едно дело преди законния съдебен състав.

По-рано през тази година Съдийската колегия отново повдигна въпроса за отстраняването на Лозан Панов заради разпоредената от него проверка на делото "Иванчева". В крайна сметка съдебният инспекторат излезе с позицията, че шефът на ВКС не е извършил нарушение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?