МО дължи 697 млн. лева по договори без осигурено финансиране

Министерството на отбраната трябва да изплати 696.8 млн. лева по сключени договори от предишното правителство, без по тях да е осигурено финансиране. Най-големите пера от дължимите средства са по контрактите за модернизацията на въоръжените сили, за купуване на жилища и строителство. Непокрити сметки има и за закупуването на препарати за чистене на басейни, яхтени круизи, туристически услуги и други.

Това показва справка на военното министерство, подготвена за Министерския съвет, с която Мediapool разполага. Изготвянето на списък с необезпечените сделки бе поискано от премиера Бойко Борисов.

По договори за доставки и услуги, сключени от министър на отбраната или упълномощени от него лица, има задължения за 491.7 млн. лева.

Така например по договора за доставката на вертолети с “Юрокоптер“, който изтича на 31 март 2011 година, се дължат 174.8 млн. лева. Договорът бе сключен през 2005 г. и по него военното министерство купи 18 хеликоптера - 12 "Кугър" за военновъздушните сили и 6 вертолета "Пантер" - за 358 млн. евро. Голяма част от машините вече са доставени в България.

Наскоро военният министър Аню Ангелов съобщи, че ще се търсят възможности за разсрочване на задълженията или за отказване на част от хеликоптерите поради липсата на средства. България обаче вече е превела 60 на сто от дължимата сума под формата на банкова гаранция за доставка на 18 хеликоптера. През миналата година дължимата вноска от 36 млн. лева не е платена и от фирмата доставчик изтеглила част от гаранцията.

МО дължи още 20 млн. лева и за доставката на третия самолет "Спартан" и може да се откаже от него. Досега по сделката с "Аления Аеронавтика", подписана през 2006 г., България е получила два самолета "Спартан". Договорът е за 5 машини на обща стойност 91 млн. евро.

По договора с "Аления", който изтича на 11 август 2011 г., не са осигурени 56 225 836 лв.

За доставката на кораби "втора ръка" по договора с Белгия, който изтича през 2015 година, пък са необходими 13 690 810 лв. За доставка на автомобили по договор с "Даймлер Крайслер, който е изтекъл на 30 ноември 2009 г., се дължат още 21 420 327 лв.

Министерството има и договор за ремонт на вертолети с държавната "Терем" ЕАД, по който сумата е над 1 млн. лева.

По договори за доставки и услуги, сключени от второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, които са юридически лица, са натрупани 165.462 млн. лв. Второстепенни разпоредители са Военна полиция, служба "Военна Информация", висшите учебни заведения, Военно-медицинска академия и други.

По договори за лекарствени продукти натрупаният дълг е над 10 млн. лева.

Част от дължимите средства са за текуща издръжка, охрана, както и по договори за обзавеждане на служебни жилища.

Правят впечатления и сделки за туристически услуги. За яхтени круизи, например има договор за 85 000 лева. Отделени са и средства за закупуване на препарати за басейн. За тези разходи е отговорна социалната агенция на военните.

Без осигурено финансиране са били подписани и договори за строителство и строителни услуги за общо 26. 493 млн. лева, като повечето от тях приключват през 2009 година. По договори за закупуване на жилища, всички са с краен срок 2009 г., пък са заложени общо 13 104 019 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?