Според тазгодишната класация на "Форбс"

Моника Станишева и Ирена Кръстева влязоха в Топ 10 на най-влиятелните жени у нас

Йорданка Фандъкова измести Цветелина Бориславова от първото място

Йорданка Фандъкова. Сн. БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова измести собственичката на Българо-Американска кредитна банка Цветелина Бориславова от върха на класацията на списанието "Форбс" за най-влиятелните жени в България за тази година.

Фандъкова, която миналата година бе на четвърто място, сега е оглавила списъка с жените лидери, а миналогодишният фаворит Бориславова сега заема трето място.

Втора и през 2012 г., и сега е еврокомисарят по бедствията и кризите Кристалина Георгиева. През тази година четвъртото място е отредено на Меглена Кунева, председател на "Движение България на гражданите”, която за пръв път влиза в класацията. Пета е съпругата на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев – Моника Станишева, която е управител и на една от най-големите пиар агенции у нас "Актив Груп". Тя също прави дебюта си сред десетте най-влиятелни жени в България.

На шесто място се нарежда социалистката Мая Манолова, която през лятото стана зам.-председател на Народното събрание и също за пръв път се нарежда на челни позиции в женската класация на "Форбс". След нея се нарежда бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, която в момента е собственик на "Нова медийна група" – също дебютант в класацията.

Осмата позиция, както и миналата година, се заема от Виолина Маринова, директор на "Банка ДСК". Последните две позиции са за Петя Славова, собственик на "Феста холдинг" и акционер в "Инвестбанк", и за Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО

От класацията са изпаднали бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, бившият шеф на парламента Цецка Цачева и заместничките ѝ Искра Фидосова и Менда Стоянова, както и шефката на политическия кабинет на бившия премиер Бойко Борисов – Румяна Бъчварова и шефът на Института за пазарна икономика Светла Костадинова.

От "Форбс" посочват, че промените сред Топ 100 на най-влиятелните жени в българия се дължат основно на парламентарните избори през май 2013 г. и формирането на ново правителство.

Подреждането е направено по същите критерии, по които списанието от много години прави своите класации на най-влиятелните хора в света - върху колко души съответната личност има власт; какви финансови ресурси контролира; в кои сфери са тези ресурси; колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България.

Още по темата
Още от Общество

Каква е причината за срива на Търговския регистър?