Монополът на "Газпром" застрашен от влизането на Русия в СТО

Руският концерн "Газпром" може да бъде лишен от държавната подкрепа, на която се радва, и от монопола върху газопроводите заради влизането на Русия в Световната търговска организация (СТО), пише в понеделник изданието "Финмаркет". За това предупреждава Министерството на енергетиката до руското правителство с писмо, в което заедно с "Газпром" са анализирани последиците за руския монополист от влизането на страната в СТО.

В писмото се отбелязва още, че "Газпром" получава държавната подкрепа заради задържането на цените на природния газ за руските потребители и че намеренията на финансовото министерство да увеличи данъка върху добива на газа противоречат на правилата на СТО.

В момента тарифите на "Газпром" за продажба на суровината на вътрешния пазара са под "икономически обоснованото ниво. В същото време, заради нерентабилната дейност на компанията на руския пазар,  тя не разполага с достатъчно средства за вложения в добива и транспортираните на газ за руските потребители. Продажбите на синьо гориво на вътрешния пазар са позволили на концерна да събере само 63 на сто от необходимите ѝ инвестиции, а намерението за вдигане на данъка върху добива на газ 2.1 пъти ще свие тези приходи до 41.3 процента. Така рентабилността на "Газпром" ще падне от 22 на 11 процента, а през 2015  г., когато се планира скок на налога с още два пъти, рентабилността ще падне до 7 процента.

Изданието припомня, че данъкът върху добива на газ е стоял не променен в периода 2006-2010 г. въпреки ръста на световните цени на горивото. През 2011 г. налогът се е повишил с 61 процента, а тази година – два пъти. В отговор през февруари "Газпром" оцени своите загуби от вдигането на данъка на 64 млрд. рубли.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес