Москов обвини НЗОК в кражба, а касата него - в клевета и натиск

Институцията обвини бившия министър във вмешателство, грешни решения и политическа употреба на обществения фонд

Управителят на НЗОК Глинка Комитов и Петър Москов, по времето когато управляваха заедно, сн. БГНЕС

Бившият здравен министър Петър Москов и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) влязоха в открит конфликт, разменяйки си взаимно обвинения. От тях става ясно, че ръководството на институцията не е било съгласно с налаганите от Москов политики и вмешателството му чрез зам.-министрите на бившия кабинет в надзора на НЗОК, но през цялото време е мълчало.

Повод за откровенията стана интервю в сутрешния блок на бТВ от 14 март, в което Москов обявява, че ще сезира прокуратурата за това, че НЗОК е платила на болници, приемащи пациенти без пръстова идентификация.

“До края на седмицата ние ще сезираме прокуратурата за това, че след падането на правителството, през ноември и декември, НЗОК е платила 20 милиона лева на лечебни заведения, без това да бъде потвърдено от изричното съгласие на пациента, т.е. без пациентът да е удостоверил присъствието си, т.е. без идентификация. Това е кражба в особено големи размери. Това се случва през тези три месеца“, съобщи Москов.

Той обвързва тази практика с падането на правителството и заявената от БСП и Корнелия Нинова “промяна“. По думите на Москов с тази заявка се дава карт бланш да продължава да се краде, както е правено през последните 20 години.

“Внушението, че НЗОК е заплатила неизвършена дейност е изключително тежка клевета от страна на бившия министър, който до преди два месеца се месеше ежедневно в работата на НЗОК пряко, чрез заместник-министрите и съветниците си, които бяха в Надзорния съвет и оперативното ръководство на касата. Чрез тях, без ясно законово основание, без техническа и логистична подготовка, той наложи на НЗОК, болниците и пациентите въпросния пръстов идентификатор. Последният пък създаде огромни проблеми на всички в процеса на вземане на пръстовите данни, обработката и идентификацията, струващи време, нерви и пари на болници, пациенти и персонала на касата“, казаха в отговор от НЗОК.

“Не е ясно за какви 20 милиона лв. говори ексминистърът. Вероятно става въпрос за около 25 920 отчетени хоспитализации за месеците ноември и декември 2016 г., които не са могли да бъдат отчетени или обработени от системата на пръстовия идентификатор поради невъзможност за снемане на отпечатък, технически, комуникационни и софтуерни проблеми, срив на системата, който беше доста чест в пикови моменти, отказ на пациента и други технически проблеми. Тези пациенти са се идентифицирали по старата система с лични карти и ЕГН, въведена между другото само година по-рано по времето на същия министър“, казват от НЗОК.

От касата обясниха, че тези случаи са проверени специално от екипите на РЗОК и от тях са отхвърлени за плащане само 1760 случая, а останалите 14 564 са потвърдени и са на стойност 20 339 588 лева.

“Става въпрос не за фалшиви хоспитализации, а за тоталната бъркотия, създадена от приумицата на г-н Москов, която ангажира в такива проверки служителите на НЗОК, между другото отклонявайки ги от нормалната контролна дейност на плановия и внезапен контрол. С тези изявления ексминистърът изкара всички тези хора крадци и мошеници, както и болничния персонал“, посочват от касата.

“Следва да напомним на г-н Москов, че дейността за месеците ноември и декември, за която той говори, е платена през м. януари 2017 г. През този период правителството не бе паднало, както той твърди, а беше в оставка, министърът беше същият, а Надзорният съвет на НЗОК тотално се доминираше от неговите заместник-министри и съветници, както и част от оперативното ръководство в лицето на подуправителя г-жа Кръстева. В този период е отчетена, както и платена дейността, за която говори ексминистърът. Излиза, че г-н Москов ще дава на прокуратурата собствените си заместник-министри и съветници“, посочват от касата.

“Както винаги, обвиненията са без конкретен адресат, защото вероятно той би осъдил незабавно г-н Москов за клевета. Всички вече са забелязали, че ексминистърът обича да води монолози и не се явява никога с опонент. Дразни се и от водещите, ако реши, че се опитват да му опонират“, допълват от НЗОК.

“Но най-лошото е, че в качеството си на един от лидерите на политическа формация, Петър Москов вкара касата в предизборна употреба, опитвайки се да я намесва в политическите си амбиции и борби. НЗОК е национална институция, наистина до голяма степен загубила своята самостоятелност и независимост най-вече по времето, когато министър бе Петър Москов, и която в момента работи, за да се възстанови като такава. Често върху нея са упражнявани опити за политическо влияние, но вкарването ѝ в толкова груб вид в политическа кампания и употреба е прецедент и не е достойно за един политик, който иначе твърди, че пледира за възстановяване на държавността“, казва в позицията си касата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?