Москов обяви война и на автоматите с вредни храни в училищата

Петър Москов, сн. БГНЕС

Здравният министър Петър Москов, чийто екип подготвя въвеждането на данък върху вредните храни, се обяви във вторник и срещу наличието на автомати за бързо хранене в училищата. Монтираните по коридорите на училищата машини предлагат енергийни напитки, чипсове и други "бързи закуски", които се очаква да бъдат обложени с допълнителен данък, ако готвеният от здравното министерство закон бъде приет.

След като взе участие в дискусия за детското здраве Москов коментира, че вредните храни нямат място в автоматите. "Автомати за храни под общото наименование "джънк фууд" не бива да фигурират в училищата. Иначе в автомата ако се продава минерална вода, нямам нищо против", заяви Москов.

Той също така твърди, че за подготвяния данък срещу вредните храни срещал разбиране от страна на хранителната индустрия.

В същото време обаче икономически анализатори вещаят драстично намаляване на потреблението, оборотите и работните места, ако данъкът бъде въведен.

"Идеята за това по никакъв начин не е свързана с храни от първа необходимост - хляб, мляко, Говорим за неща, без които първо можем, като чипсове и енергийни напитки, и второ, това не е удар срещу индустрията или когото и да било", каза Москов.

"Нека в съответната безалкохолна напитка количеството захар падне под критериите, които цялата здравна общественост коментира, че са вредни, и няма да плащате допълнително", посочи Москов.

80 % от българите на възраст между 18 и 60 години не се движат активно, бе оповестено по време на дискусията. От друга страна се оказва, че близо 20 на сто от децата, които за първи път се докоснат до някакъв спорт, проявяват интерес да го практикуват и в бъдеще.

Проблемът обаче бил в това, че от 2400 училища в България, 800 са без физкултурни салони, а 300 нямат никаква спортна база. Освен слабата физическа активност по време на форума бе акцентирано и на вредата от храните и напитките, които децата консумират.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?