Московиси: Ще следим България внимателно, ако подаде молба за еврозоната

Московиси: Ще следим България внимателно, ако подаде молба за еврозоната

“Одобряваме ентусиазма за въвеждането на еврото, но за да бъде успешно присъединяването към еврозоната, има критерии и те трябва да бъдат изпълнени. Това е в интерес и на България, и на целия Европейски съюз”. Това каза еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси в интервю за БНР. Той коментира какво ще се случи, ако българското правителство изпълни намеренията си и подаде молба за членство в ЕРМ 2 до края на българското председателство.

“Трябва да бъдем сигурни, че усилията за увеличаване на продуктивността и инвестициите, за преодоляване на неравенствата, се усещат чрез постигнатите дълготрайни резултати. Става дума за мониторинг, за обмяна на информация и за диалог. Нещата ще се следят много отблизо”, увери Московиси.

Запитан сега ли е времето за разширяване на еврозоната, когато ѝ предстоят ключови реформи, Пиер Московиси отбеляза: "Ние може да се разширяваме и реформираме едновременно. Трябва да задълбочим нашия монетарен съюз. Еврото е невероятен успех, който ни донесе стабилност и продуктивност, от която толкова много се нуждаем. Европейският икономически и монетарен съюз не е само въпрос за страните от еврозоната, но и за цяла Европа”, каза още той.

Според Московиси най-големият риск пред еврозоната тази година е политическият. За да се стигне до реформи, трябва да се преодолее най-големия риск за страните, въвели еврото, допълни еврокомисарят. Нека го наречем "управленски риск".

“Ясно е, че ако няма правителство в Германия и проевропейско правителство в Италия, а в Испания продължава да има правителство без мнозинство, решенията на европейско ниво ще бъдат по-трудни. И все пак - това не е първият случай, в който имаме политическа криза тук или там. Убеден съм, че ще се справим”, заяви Московиси.

Пиер Московиси анализира и ситуацията около трансформирането на стабилизационния механизъм в Европейски валутен фонд и се спря на необходимостта от пост финансов министър на еврозоната, който остава спорен: "Ние се сблъскахме с няколко кризисни ситуации от 2008 година насам. Няколко държави получиха подкрепа. За спасителните програми обаче ние трябваше да разчитаме на Международния валутен фонд. Създадохме също така Европейският стабилизационен механизъм, но той е с ограничени възможности. Мисля, че е време да трансформираме този механизъм в Европейски валутен фонд. Нека подчертая, че това е работно име, защото може да предизвика известно неразбиране. Важна обаче е същността на промяната. Това е продължение на стабилизационния механизъм, чрез което ще сме готови да посрещнем евентуална нова криза. Сумата тук трябва да бъде удвоена. И второ - трябва да се осигурят 60 милиарда евро в общия гаранционен фонд, който вече съществува. Така ще може да се окаже парична подкрепа, ако някоя системна за еврозоната банка е изправена пред фалит. Ако говорим за финансовия министър на еврозоната, аз отдавна настоявам за създаването на този пост. Мисля, че това трябва да е комисарят, който ще наследи моя ресор".

По думите му така финансовият министър на еврозоната трябва да ръководи и Еврогрупата. По този начин той ще контролира нещата. Те никога не се случват добре, ако са решени зад затворени врати. “Със сигурност това също ще допринесе за повече демокрация”, смята Московиси.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?