Московският градски съд потвърди присъдите срещу братята Навални

Братята Олег и Алексей Навални

Московският градски съд потвърди на апелативно дело присъдата от три и половина години условно срещу критика на Кремъл Алексей Навални и същия срок ефективно срещу неговия брат Олег, предадоха осведомителните агенции във вторник.

Навални, който оглавяваше протестите срещу Владимир Путин през зимата на 2012-2013 г., и брат му бяха осъдени през декември м.г. по обвинение, че са присвоили 30 млн. рубли (близо 500 хил. долара по днешен курс) от две фирми, една от които филиал на френската козметична компания "Ив Роше". Прокуратурата обжалва и поиска Алексей Навални да бъде осъден на 10 години затвор.

Днес обаче съдът отхвърли това искане, потвърди предишната му присъда и отмени наложената му глоба от 500 хил. рубли (7945 долара). Съдията потвърди и присъдата на Олег Навални.

След произнасянето на съдебното решение защитата на подсъдимите обяви, че ще го обожава пред касационна инстанция и възнамерява да стигне и до Европейския съд по правата на човека. Самият Навални заяви днес, че не разбира защо е била отменена глобата и какво ще стане по-нататък с неговите блокирани банкови сметки.

От пресслужбата на столичния градски съд поясниха, че по-долната инстанция е наложила глобата при "процесуални нарушения".

Градската прокуратура в Москва също изрази недоволство от днешното съдебно решение. Неин представител каза, че след проучване на пълния текст на решението държавното обвинение ще определи по-нататъшните си действия по делото срещу братя Навални.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?