Разногласията между кредиторите на Гърция нарастват

МВФ иска страните от еврозоната да отпишат голяма част от гръцкия дълг

Вместо да намалява рецесията в Гърция се ускорява

Кристин Лагард

Международният валутен фонд (МВФ) не е готов да предостави на Гърция допълнителни кредити, ако страните членки на ЕС не отпишат значителна част от гръцкия дълг. Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл Юръп".

"МВФ подготвя почвата за нов кръг преговори, като гръцкият проблем отново влиза в дневния ред", посочва изданието.

Междувременно кредиторите засега не успяват да съгласуват отпускането на поредния транш от втората помощна програма за Атина.. Очаква се следващ опит да бъде направен на 20 ноември на среща на министрите на финансите от еврозоната и представители на МВФ.

Траншът от 31,5 млрд. евро трябваше да бъде получен от гръцкото министерство на финансите още през септември-октомври. Атина обаче неочаквано поиска две допълнителни години, за да изпълни задълженията си по втората спасителна програма. По-рано тази седмици министрите на финансите от еврозоната се съгласиха да удължат срока на действие на програмата до 2016 година.

Появи се обаче и ново препятствие - Гърция ще има нужда от още 30-35 млрд. евро, за да финансира бюджета си за двете допълнителни години, припомня изданието.

Засега никой не иска дори да обсъжда подобна възможност. Според източници от деловите среди МВФ "сега вижда по-далеч от останалите и затова търси варианти основната помощ за Атина отново да дойде от държавите от еврозоната чрез мащабно отписване на дългове".

За МВФ основно значение има постигнатото по-рано споразумение с Европейския съюз и гръцкото правителство, че държавният дълг на Атина трябва да се намали до 120 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) към 2020 година. Ръководителите на Еврогрупата, обединяваща министрите на финансите на страните от еврозоната, предлагат срокът да бъде удължен до 2022 година, но според източници този вариант е неприемлив за МВФ.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви днес, че иска "истинско решение" на задлъжняването на Гърция, достигнало астрономически стойност. "Разбира се, че МВФ залага на истинско решение, а не на решение с отписване (на част от дълга - бел.. ред.)", заяви Лагард на пресконференция при посещение в Малайзия.

Тя подчерта за пореден път силното си желание да види Гърция как отново има поносимо дългово бреме, но не коментира разногласията с еврозоната по датата, до която Атина би трябвало да сведе равнището на държавния си дълг до 120 на сто от брутния вътрешен продукт.

Гръцката опозиция също бие тревога, че гръцкият дълг е неустойчив. В интервю за Си Ен Ен лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас окачествява като "пълен провал" меморандума, договорен между правителството в Атина и външните кредитори. Той казал още, че гръцкият дълг е неустойчив и че затова Еврлогрупата не е могла да вземе някакво съществено решение по-рано тази седмица. Според Ципрас планът Меркел дестабилизира Европа и я тласка към безизходица, посочва в. "Та неа".

Водачът на гръцката опозция иска международна конференция за дълга на страните от европейския юг и настоява за европейско решение на кризата, каквото е било дадено на Германия през 1953 г., когато е бил отписан 50 на сто от нейния дълг.

В. "Катимерини" помества оценки на американски медии по повод съществуващите разногласия между МВФ и ЕС относно крайния срок, до който Гърция трябва да сведе държавния си дълг до 120 процента от БВП. Анализатори смятат, че не е реалистично да се сведе гръцкият дълг до 120 процента от БВП до 2020 година, при положение че се очаква той да достигне 190 на сто от БВП през 2014 година.

В. "Етнос" цитира банката Голдман сакс, която препоръчва гръцкият дълг към официалните кредитори като Европейската централна банка, да бъде орязан с над 80 млрд. евро, за да може да бъде сведен до 120 на сто от БВП.

Инвестиционната банка предупреждава, че ако част от сегашния гръцки дълг от 340 млрд. евро не бъде отписан, Европа ще бъде принудена да финансира Гърция още дълги години.

Гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се е свил със 7,2 на сто през третото тримесечие на 2012 година, обяви междувременно гръцката статистическа агенция.

"Въз основа на данните с които разполагаме, БВП е намалял със 7,2 на сто през третото тримесечие на 2012 година спрямо същото тримесечие на 2011 година", което бележи ускоряване на рецесията след спада от 6,2 на сто през второто тримесечие, се допълва в предварителна оценка на гръцката статистическа агенция.

Пета поредна година Гърция преживява рецесия с натрупано понижение на БВП от 22 на сто, сочат данните на статистическата агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа