МВР няма да променя стила си срещу протестиращи

МВР няма да променя стила си срещу протестиращи

Министърът на вътрешните работи Румен Петков даде ясно да се разбере, че полицията няма да намерение да промени методите си и да подаде различни инструкции на подопечните си дирекции за техните действия по време на граждански протести. Това стана ясно след срещата му в понеделник с ръководителите на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев и на КНСБ Желязко Христов. 

Сблъсъците между полиция и протестиращи край Гълъбово станаха седмица, след като правителството обяви, че няма да се поддаде на натиска за заплати и възложи на МВР да се намесва, ако общественият ред се нарушава, включително когато се блокират пътища. По време на миньорския протест на 4 юли край Гълъбово бе респектиран миньора Кольо Колев. В понеделник той се закани да съди полицията.

По същото време в София, МВР респектира като прибра в килиите на РПУ-тата 35 природозащитници, които протестираха в София срещу отнемането на статута на Странджа като защитена територия.

След срещата си с Тренчев и Христов, на която му бе връчен и видеозапис на инцидентите с миньори, МВР – министърът заяви, че инструкциите към Областните дирекции за действие при протести няма да бъдат променяни. “Всеки има правото си да протестира, но в рамките на закона”, добави Петков.  Той изцяло застана на страната на полицаите, въпреки че преди това обясни, че “ясния и точен” анализ на инцидента тепърва ще бъде правен. Според него служителите на МВР са били провокирани в Гълъбово.

“Няма цена, която съм готов да платя за авторитета на отделни служители и на министерството като цяло, както няма цена, която съм готов да платя за опазването на обществения ред. Тук компромиси не може има”, обясни министърът.

“Ще бъде много занимателно, ако БНТ покаже какво е отношението в Европа, когато се нарушава законът, как тогава действа полицията”, коментира инцидентите той в предаването “Денят започва” на БНТ. По случая с Колев е заведено дело от Военната прокуратура в Пловдив.

И полицаите са трудови хора

Председателят на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев повтори пред министъра тезата си, че срещу Колев е имало неправомерни действия от страна на полицията и настоя за съд. Той и Христов обаче смекчиха значително тона и не пропуснаха да добавят, че и “полицаите са трудови хора”, чиито социални искания те биха подкрепили.

“Явно и полицаите са били под напрежение”, обясни случилото се ръководителят на КНСБ.

МВР твърди, че с действията си полицаите са предотвратили блокада на кръстовището на международния път Русе-Свиленград, докато миньорите и синдикатите твърдят, че протестните действия са се развивали не на кръстовище, а на паркинг край пътя.

На въпрос, ако не беше министър, как би му прозвучало съобщението, че човек нарочно си е удрял главата с палка, докато е държан от четирима полицаи, Румен Петков отговори, че “това министерство е особено” и подкани: “Нека да направим така - да извадим насилието срещу полицаи, но да го направим тема. Защото посегателство срещу полицаи е посегателство срещу държавата”.

Петков добави, че по време на срещата с Христов и Желязков не е била дискутирана неговата оставка, въпреки че по-рано тя беше поискана от синдикатите. С изключително трезва оценка за изминалите две години от мандата си, той заключи: “Както всеки има право да протестира, така има право да ми иска оставката. Всъщност на мен кой не ми е искал оставката?”.

Синдикатите и МВР са се договорили да бъде изготвен списък на бъдещите ефективни протести. Петков пое личен ангажимент да не се достига до сблъсък между полицията и гражданите.

 

Протестите продължават

В понеделник протестите на миньорите от “Марица Изток” продължават в Раднево. След ден КНСБ и “Подкрепа” ще преговарят с работодателите и ако не се разберат за повишаване на заплатите, ще бъде задействана процедурата за обявяване на стачка.

Брутната работна заплата на миньорите в мини “Марица Изток” е около 800 лева, а чистата сума, която получават между 500 и 550 лева. Заболеваемостта сред тези работници е около 67% по данни на КНСБ.

Председателят на стачния комитет на синдиката заяви пред БНТ, че ден преди сблъсъците на 4 юли край Гълъбово служители на МВР са ходили и са снемали данните за самоличност на лидерите на протеста.

В същото време Румен Петков съобщи, че смята да покани на кафе и да поговори с природозащитници, които миналата седмица протестираха в центъра на София и 35 от тях бяха вкарани в ареста заради блокиране на “Орлов мост”.

“В чисто човешки план абсолютно ги разбирам и ги подкрепям, но тогава, когато 35 човека искат да смачкат сто хиляди, аз своя избор съм го направил”, каза Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?