МВР няма данни за готвено покушение срещу Бойко Борисов

Цветлин Йовчев: Дълбоко не вярвам в една правова държава човек да бъде задържан без основания, вкаран в ареста и убит

Снимка: БГНЕС

Не са открити допълнителни факти и обстоятелства, свързани с изявленията на Бойко Борисов през последния месец за заплахи за живота му, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол в петък.

Той отговори на депутата от БСП Антон Кутев по повод бомбастичното изявление на бившия премиер отпреди седмица, че имало заговор между БСП, ДПС и "Атака" за убийството му след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"След като тези три партии признаха изборите и в тази криза отново ГЕРБ е първа политическа сила, те казаха, че с ръководството на ГЕРБ трябва да се разправят по нестандартен начин и само г-н Пеевски се бил съгласил да извърши всичко това. Те са подготвили сценарий - да ме задържат и в ареста да ме убият. Затова Станишев казва - нестандартно, само този човек (Пеевски – бел.ред.), с риск за живота си, пое този ангажимент. Кой ангажимент", попита тогава Борисов и уточни, гражданските протести, довели от оттеглянето на Пеевски, са осуетили заговора. Главният прокурор Сотир Цацаров незабавно окачестви казаното като "меко казано, нелепо".

"Няма подаден сигнал от бившия министър-председател Бойко Борисов до МВР, който да съдържа информация за подготвяно покушение срещу него. В МВР системно постъпват много и различни сигнали за лица, заемащи висши държавни длъжности, извършват се необходимите проверки. В голямата си част сигналите са неточни и не съдържат конкретика и често пъти са подавани от ненадеждни източници", заяви вътрешният министър.

Сигнали за заплаха на живота на Бойко Борисов са постъпвали на територията на 6 областни дирекции на МВР, Благоевград, Пловдив, Търговище, Варна, София, Хасково, съобщи Йовчев. Повечето от тях са подадени от лица в нетрезво състояние или лица с психично заболяване, уточни той.

Не мога да отговаря на въпроса какво налага охраната на бившия премиер, тъй като това е от компетентността на НСО, каза още Йовчев.

България, и съм убеден в това, е правова държава с работещи институции. В една правова държава, където има върховенство на закона, съм убеден, че своеволия особено в такъв размер – човек да бъде задържан без основания, да бъде вкаран в ареста и спрямо него да бъде направено покушение – не вярвам дълбоко, декларира вътрешният министър.

Тоест, моят извод от вашия отговор, е, ако Бойко Борисов е излъгал, което е очевидно, то той няма как да остане лидер на опозицията, каза Антон Кутев от парламентарната трибуна. За мен бивш премиер, сегашен лидер на опозицията, който лъже безогледно всеки път, когато това му потрябва, според мен е нетърпимо, каза още Кутев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?