МЗ планира да построи детската болница за 95.4 млн. лева

Новата детска болница ще бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница.

Здравният министър Кирил Ананиев е подписал решението за откриването на обществена поръчка за проектиране и строителство на Национална многопрофилна детска болница.

Крайният срок за подаване на офертите е до 20 август, а отварянето на постъпилите предложения ще е на 21 август.

Очакванията на Министерството на здравеопазването са през есента да бъде избран изпълнител и да започне реалното изграждане на Националната многопрофилна детска болница. Срокът за изпълнението на обществената поръчка е до 42 календарни месеца от подписване на договора с избрания кандидат.

Предвиденият максимален финансов ресурс за изпълнение на всички компоненти в обществената поръчка е 95 442 000 лв. с ДДС.

Припомняме, че поради значимостта и мащаба на проекта, в началото на месец юни т.г. Министерството на здравеопазването изпрати подготвените документи за обществената поръчка на Агенцията за обществени поръчки /АОП/ за осъществяване на предварителен контрол.

До поръчката се стигна след работата на две работни групи, в които беше включен максимално широк кръг от експерти и професионалисти от всички области на медицината.

Плановете на МЗ предвиждат бъдещата Национална детска болница да се простира на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена бъдещата. Тя ще бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница.

Новата болница ще разполага с 350-400 легла и трябва да приюти сега съществуващите и разпръснати в други болници детски клиники и отделения. Спешно отделение, консултативно-диагностичен блок с дневен център, операционен блок, кардиохирургия и кардиологична реанимация, хирургичен и терапевтичен интензивен сектор, хирургични отделения, специализирани педиатрични клиники.  

Споделяне

Още по темата

Още от България