МЗ се похвали, че сигналите за дефицитни лекарства са намалели със 70 %

МЗ се похвали, че сигналите за дефицитни лекарства са намалели със 70 %

Съвместните проверки на Агенцията по лекарствата, здравната каса, НАП и митниците за търговията с дефицитни медикаменти, които започнаха в средата на февруари, дават резултати и оттогава сигналите за липсващи животоспасяващи лекарства в аптеките са намалели с около 70%. Това отчете Министерството на здравеопазването в петък, позовавайки се на данни, изнесени от председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

“Законът позволява паралелен износ на лекарства, въпреки констатирания дефицит на някои животоспасяващи лекарства на българския пазар. Ето защо засилването на контрола от страна на институциите е изключително важна мярка“, каза заместник-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев.

“Моралът и етичните правила, споделени от търговците на лекарства, са друг важен фактор за преодоляване на дефицитите“, каза Кундурджиев.

Министерството на здравеопазването призова притежателите на разрешения за употреба, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства да изработят свои етични правила и да ги спазват, за да не се стига до шокови ситуации на пазара и заплаха за здравето на населението.

Представителите на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства се ангажираха да работят в тази насока съвместно с другите участници на пазара.

Освен законен, когато е извършен с уведомление в ИАЛ, износ се осъществява и чрез незаконни практики. Според хора от бранша една от тези практики е аптеки да отчитат фиктивни обороти от даден продукт, все едно е продаден, а в последствие той да се изнася.

В същото време вносът на въпросните лекарства е в количества, надхвърлящи нуждите с над 40 %.

Споделяне

Още по темата

Още от България