Над 200 търговски обекта са запечатани, заради неиздадени касови бележки

Над 200 търговски обекта са запечатани, заради неиздадени касови бележки

Над 200 търговски обекти – магазини, барове, дискотеки, спортни клубове, хотели, бензиностанции и дори ветеринарна клиника са били запечатани от данъчните от началото на годината досега. Това съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

Според действащото законодателство неиздаването на касова бележка е основание за запечатване за срок до един месец.

Освен временното затваряне на обектите, на собствениците им са наложени и глоби, достигащи до 2000 лв. за всяко нарушение.

От началото на зимния туристически сезон фискалният контрол на НАП извършва масови проверки в зимните курорти и областните градове, като на някои места в страната патрулират униформени служители.

Фискалните агенти използват специален софтуер за наблюдение от разстояние на оборотите на определени рискови търговци, чиито приходи значително се различават от обичайните за съответния бранш и територия.

"Засилваме контрола в зимните курорти и централните части на областните градове. Запечатването на обекти за срок до 1 месец е тежка и неприятна мярка за търговците, която обаче може да бъде избегната с издаване на касова бележка за всяка покупка", каза Спас Шишков, директор на "Фискален контрол" в НАП по повод проверките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?