Над 3 хиляди снегорина чакат първия сняг, Борисов ще следи изкъсо обстановката

Над 3 хиляди снегорина чакат първия сняг, Борисов ще следи изкъсо обстановката

В очакване на първия сняг, който би трябвало да падне през нощта срещу вторник, на територията на страната са разположени над 3120 снегорина. Това са докладвали на премиера Бойко Борисов от регионалното министерство и пътната агенция, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят е наредил на областните управители да как се почистват републиканските и общинските пътища.

Борисов е поискал веднага да му бъде докладвано при утежняване на обстановката поради метеорологични условия или неизпълнение на сключените 35 договора със снегопочистващи фирми, за да се вземат незабавно допълнителни мерки.

Заради прогнозата за снеговалеж кметът на София Йорданка Фандъкова също разпореди фирмите, ангажирани с почистването на столицата, да разположат специализираната техника на определените 68 места в града.

София е разделена на 7 зони за снегопочистване и отделно има 4 зони, в които влизат общински пътища. Дейностите по почистване се извършват от седем фирми. От Столичната община допълниха, че снегорините са снабдени с джипиес, което позволява на Столичния инспекторат да контролира в реално време дали си вършат работата.

В Центровете за временно настаняване в София е създадена организация да бъдат приемани хора, останали без дом. От 1 декември ще отворят врати и два Кризисни центъра за настаняване.

Пътната агенция е потвърдила готовност и осигурена техника за почистването на Северна скоростна тангента, прохода за Владая и западната дъга на Столичен околовръстен път. Ведомството обаче предупреждава шофьорите да се съобразяват със зимните условия и ако не са сменили летните си гуми, да го направят.

КАТ има  готовност да разположи допълнителни екипи за регулиране на движението при нужда. Комисар Тенчо Тенев информира кмета Фандъкова, че ще бъдат разположени допълнителни екипи на КАТ за регулиране на движението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?