Над 40 болници съдят НЗОК за дължими суми

Над 40 болници съдят НЗОК за дължими суми

Над 40 болници от страната внасят съдебни искове срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), с които ще си търсят парите за извършени от тях дейности през минали месеци, които не са им платени. Това стана ясно в понеделник на заседание на ръководния орган на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ.

Забавените суми към болниците за март, април, май и юни възлизат на 125 млн. лева. Миналата седмица стана известно, че финансовият министър Симеон Дянков е склонил до края на годината да се осигурят 65 млн. лева допълнително и така до края на годината да се плащат по 80 млн. средномесечно на болниците. Това обаче няма да позволи изплащане на старите задължения на НЗОК към болниците, поради което лекарите са решили да се обърнат към съда.

Дълг на всеки болничен директор е да си потърси неплатените суми, иначе може да бъде подведен под отговорност за безстопанственост, каза председателят на асоциацията д-р Динчо Генев. Лекарите са решени да си търсят парите с натрупаните лихви.

Според юристите на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) делата от юридическа гледна точка не са сложни, тъй като касата е длъжна по закон да покрива извършената дейност. Разходите за болниците обаче са значителни. Само държавната такса е 4%. При обща сума от 125 милиона неизплатени суми, болниците трябва да внесат 5 милиона лева съдебни такси. Според ЦЗПЗ, касата пак ще плати дължимите суми, но заедно с таксите и адвокатските хонорари.

Генев коментира обаче, че високите такси са проблем пред внасянето на исковете заради лошото финансово състояние на болниците.

Колективните искове трябва да бъдат внесени до 4 октомври.

Отново за същата дата да се насрочи националният лекарски протест ще предложи асоциацията по време на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС) в петък. Ако това предложение се приеме, в рамките само на три дни ще има два големи протеста, тъй като синдикатите готвят демонстрации срещу пенсионната реформа на 7 октомври.

На извънредния събор на БЛС ще бъде взето окончателно решение за започването на ефективни протестни действия от страна на лекарското съсловие заради нередовните и в намален размер плащания към болниците. Лекарите не успяха да постигнат споразумение с правителството, въпреки че получиха обещание лично от премиера Бойко Борисов парите за болниците през тази година да не са по-малко от миналогодишните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?