Над 60% от французите харесват новото си правителство

Като палитра от политически нюанси правителството е без аналог

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 60 процента от французите са доволни от състава на новото правителство на Франция, показва допитване до общественото мнение, извършено от социологическата агенция Елаб за телевизия Бе Еф Ем Те Ве. Според анкетата 54 процента от анкетираните смятат също, че новото правителство ще работи ефикасно.

Вчера новият френски премиер Едуар Филип обяви състава на кабинета си. В него има 18 министри и 4 държавни секретари, тоест общо 22 души, като 11 са мъже и 11 са жени.
Днес е първото заседание на кабинета.

Същевременно друго проучване, цитирано от Ройтерс, показва, че подкрепата за новата центристка партия на Макрон расте преди парламентарните избори през юни. Това увеличава шансовете на президента да спечели парламентарно мнозинство, което да подкрепи плановете му за реформи.

Анкетата на Харис Интерактив, поръчана от френската телевизия, показва, че партията на Макрон "Република, напред!" ще спечели заедно със съюзниците си най-много гласове - 32 процента или 3 на сто повече в сравнение с предишната подобна анкета на 7 май.

Дясната партия Републиканците и крайнодесният Национален фронт на Марин льо Пен ще получат по 19 на сто от гласовете. Подкрепата за крайнолявата "Непокорна Франция" нараства с 1 процент до 15 на сто, а за Социалистическата партия намалява с 1 процент до 6 на сто.

Анкетата е извършена с участието на 4600 регистрирани избиратели между 15 и 17 май - след като Макрон назначи консервативния депутат Едуар Филип за министър-председател.

По силата на френската избирателна система, ако никой кандидат не спечели абсолютно мнозинство на първия тур от изборите за Национално събрание на 11 юни, водещите кандидати ще се явят на втори тур на 18 юни. Харис не прави прогноза колко депутатски мандата ще спечели всяка партия, посочва Ройтерс.

Анкетата сочи, че шест от всеки десет френски избиратели се надяват Макрон да спечели мнозинство в парламента.

Правителство-палитра от политически нюанси

Центристкият президент на Франция Еманюел Макрон даде вчера министерски постове на консерватори, социалисти и новаци в политиката, като назначи невиждано разноцветно правителство, за да преодолее традиционните разделения и да увеличи подкрепата си, пише в четвъртък агенция Ройтерс.

Правителството на Макрон е пряко предизвикателство за утвърдените партии, чиито твърдолинейни членове разкритикуваха назначенията преди парламентарните избори в средата на юни, които ще имат ключово значение за способността на новия президент да осъществява реформи и за бъдещето на тези традиционни формации, отбелязва агенцията.

39-годишният президент, който основа своя партия само преди година и иска да премахне разделението между ляво и дясно, определи консерватора Едуар Филип за свой министър-председател по-рано тази седмица. Макрон пусна в Туитър снимка, показваща двамата в позлатена стая в президентския Елисейски дворец, и нарече Филип "министър-председателя на правителство на единството и обновлението, което ще промени Франция".

Петима министри са от левицата, от които двама от досегашното правителство - социалиста Жан-Ив льо Дриан, близък приятел на бившия президент Франсоа Оланд, досегашен министър на отбраната, а сега министър на външните работи, и Аник Жирарден от радикалната левица, която от министър на обществените служби става министър на отвъдморските територии. От ляво са и Жерар Колон, кметът на Лион, станал министър на вътрешните работи, Ришар Феран, социалистът, присъединил се още от началото към кампанията на Макрон, и сенаторът Жак Мезар, министърът земеделието, който също е от радикалната левица.

Петима министри са от десницата и от центъра. Сред тях са трима центристи от Демократично движение. Неговият лидер Франсоа Байру става министър на правосъдието, евродепутатката Силви Гулар, която говори четири езика и е по-известна в Брюксел, отколкото в Париж, става министър на отбраната, а Мариел дьо Сарнес става министър на европейските въпроси. Двама представители на Републиканците - проевропейски настроения привърженик на свободния пазар Брюно льо Мер и Жерал Дарманен стават съответно министър на икономиката и на действието и на обществените сметки (за по-кратко на финансите).

Новите лица са бившият телевизионен водещ и виден еколог Никола Юло, който става министър на екологичния и солидарен преход и шефката на престижната издателска къща Акт Сюд Франсоаз Нисан, която става министър на културата. Олимпийската шампионка по фехтовка Лора Флесел пък става министър на спорта. Представители на гражданското общество са привлечени за министри на солидарността и здравеопазването, на висшето образование и науката и на транспорта. Това са три жени Аниес Бюзен, професор по медицина, Фредерик Видал, изследователка и ректор на университет и бившата директорка на обществения транспорт в Париж Елизабет Борн.

Очаква се един от първите въпроси, които ще обсъди новото правителство, да е за чистото съдебно досие за кандидатите за избираеми длъжности и забрана за непотизма за депутатите.

Правителство, което няма аналог

"Това е френско правителство, което няма аналог", казва пред Ройтерс анализаторът от Френския институт за проучване на общественото мнение Фредерик Даби. "То може само да разтърси системата и да разтревожи в частност "Републиканците"."

"Републиканците", които са най-голямото предизвикателство за новата партия на Макрон "Република, напред" на парламентарните избори, но изостават зад нея в социологическите проучвания, обвиниха новия президент, че се опитва да размътва политическите дебати.
"Главната цел на това временно правителство е да размие линиите и да обърка французите в кампанията за парламентарните избори", подчерта в изявление генералният секретар на "Републиканците" Бернар Акуайе и добави, че тези, които се присъединяват към правителството, вече не принадлежат към партията.

Социалистическата партия окачестви състава като дясно правителство, което ще "съсипе обществените услуги" и включва твърде много опитни ветерани, за да донесе каквото и да е истинско обновление.

Правителствените назначения са част от деликатна акробатика, която Макрон, избран за президент на 7 май с програма за съкращаване на бюрокрацията, засилване на инвестициите и съживяване на Европа, трябва да изпълни преди парламентарните избори.

Той вече хвърли в смут партийната преданост, като стана президент без утвърдена партийна подкрепа, а ранни прогнози за изборите показват, че неговата нова партия "Република, напред" ще има повече места в долната камара от която и да е друга.

Макрон обаче може също така да увеличи опасността от несъгласие в бъдеще, като разширява своята основа с министри от "Републиканците" и социалистическата партия, както и с назначаването на хора от други центристки партии, отбелязва Ройтерс.

Френският в. "Либерасион" припомня, че министрите са предупредени, че в случай на провал, ще трябва да подадат оставка. Така Макрон иска да наложи "културата на успеха".

Споделяне

Още от Европа