Над 77 000 гласове от чужбина, половината от тях са в Турция

Снимка: БГНЕС

Над 77 000 души са гласували в чужбина, като над половината от тях са в Турция. Това сочат данните на Министерството на външните работи към 19 часа българско време.

Въпреки, че в южната ни съседка са гласували най-много български граждани - 38 766, избирателната активност е била далеч по-ниска спрямо други избори. На парламентарния вот през 2013 г. в Турция гласуваха над 56 000 сънародници.

"Не може да не отбележим спада в избирателната активност сред българските граждани в Турция. Тя е в пряка връзка с нагласите в България, където хората също не гласуват активно", коментира по-рано в неделя генералният консул на България Ангел Ангелов, цитиран от БГНЕС. Консулската ни служба в Истанбул обработва данните от изборите от секциите в мегаполиса, Бурса и Сакария.

6419 са българските граждани, които са отишли до урните в Испания до 19 часа българско време. Във Великобритания са гласували – 5560, в Германия - 3455, в Гърция – 3148, сочат още данните на външно министерство към 19 часа българско време.

Изборният ден в много секции в чужбина все още не е приключил.

В Лондон все още има опашки от гласоподаватели, а хората се оплакват от лоша организация и малко секции, съобщи Нова телевизия.

Част от секциите в Северна Америка също са отворени, работа са започнали и секциите в Бразилия и Аржентина. Изборният ден в чужбина преминава в спокойна обстановка, обобщават от МВнР.

Секциите в Австралия вече затвориха, като там са гласували общо 313 наши сънародници.

Избирателният процес приключи и в Япония и Република Корея.

Изборният ден приключи в Русия с 378 гласували, както и в Афганистан с 307.

Избирателната секция в Дубай също затвори врати с 296 гласували.

Броят на избирателните секции зад граница за предстоящия парламентарен вот е 426, като 31.92 на сто от тях са в Турция, 9.62% - в САЩ, 9.39 процента – във Великобритания, 4.46 на сто – в Германия, 9.62% – в Испания, а 2.58 на сто – във Франция. 32.39 на сто от секциите са в други държави.

Рекордният брой на секциите се дължи на промените в изборното законодателство. За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления.

Ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. Ако ръководителите на дипломатическите служби преценят, секции могат да се откриват и на други места.

Споделяне

Още от Избори 2014