Надежда, че хотели и заведения ще почнат да плащат авторски права

Възможно е до месец да бъде постигнато споразумение за спазването на авторските и сродните им права в хотели и заведения, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в петък. Въпросът е бил обсъден на среща на отговорния за туризма зам.-министър Иво Маринов и на зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев с представители на туристическия бранш и на творческите сдружения ПРОФОН, “Музикаутор”, АБРО и др .

По закон собствениците на туристически обекти – хотели, заведения и т.н., трябва да плащат такса за излъчваната в тях музика и филми, но това всъщност се случва на моног малко места.

Туристическият бранш е настоял при определянето на таксите да се взима предвид сезонността, натовареността на хотелите и други подобни фактори.

Представителите на творческите сдружения не възразяват за такова диференциране, но споразумение за размера на тарифите така и не е било постигнато, допълват от ведомството

От 3 години между двете спорещи страни се водят преговори с променлив успех за постигане на рамков договор, които глобалната криза допълнително забави и усложни.

“Проблемът опира до несъвършенствата в Закона за авторското право и сродните му права и до начина, по който се определят размерът, събирането и отчисляването на таксите за публично ползване на музика и филми в туристическите обекти. Няма подписана рамка за това”, подчерта Маринов.

До края на май обаче ще се внесат да одобрение от Министерски съвет съответните корекции. Надяваме до края на юли те да влязат в сила, допълни Дерелиев.

Двете страни от масата на преговорите и държавата в лицето на икономическото и културното ведомство са постигнали почти 70% съгласие по спорните въпроси.

До средата на май хотелиерският и ресторантьорският бизнес ще направят предложенията си до творческите организации за крайни цени на своите услуги. В тях ще бъдат калкулирани и тарифите за авторските права на ползваните произведения на изкуството. Те ще бъдат съобразени с договарянията в туризма, които се правят с година предварително.

Според експертите предстоящото споразумение ще извади на светло легалните оператори в бранша и ще отсее сивия сектор.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?