Найденов обещал да извади НАТУРА-зоните от търговете с държавна земя

Продажбата срещу компенсатори "възстановява историческата справедливост"

Найденов обещал да извади НАТУРА-зоните от търговете с държавна земя

С признанието, че защитени зони по погрешка са попаднали в обхвата на търговете с държавни земи срещу компенсаторни бонове министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е обещал на природозащитниците пълна проверка на имотите. Това стана ясно от думите на Тома Белев от сдружение “Зелени Балкани” пред БНР в сряда. Информацията бе потвръдена по-късно в сряда от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Скандалът избухна преди два дни, когато от организацията сигнализираха, че областната дирекция по земеделие във Видин е обявила за продажба 7800 дка в подножието на старопланинския връх Миджур.

 

“Това са високопланинските пасища на най-високия връх в Чипровска планина. Там са около 7800 декара – всичките са в НАТУРА 2000, част от тях са в една защитена местност "Миджур" в непосредствена близост до биосферния резерват "Чупрене" и до защитената местност "Чупренски буки", поясни в сряда Тома Белев.

 

Той посочи, че е разговарял с министър Найденов, който го уверил, че “този търг във всеки случай няма за цел да раздържавява пасища от Натура 2000, които са ключови за тази европейска екологична мрежа”. Найденов се е ангажирал лично да изключи от обхвата на търговете пасища, включени в екомрежата, в случай че природозащитниците му предоставят списък с такива имоти. Не става ясно обаче защо природозащитниците трябва да вършат работата на държавните служители.

 

От земеделската дирекция във Видин вече са извадили от търга пасището, което е в обхвата на защитена местност, каза Белев и допълни, че това още не се е случило с терените от НАТУРА. “Зелени Балкани” ще следи дали министър Найденов все пак ще изпълни обещанието си.

 

Белев определи и като странно решението на земеделското министерство да продава на търг пасища, тъй като животновъдите традиционно предпочитат да ги наемат.

 

“Пасищата до момента са купувани, когато има някаква друга цел извън животновъдството – за фотоволтаични паркове, за ветропаркове, за някакви обекти, които са за застрояване, защото повечето животновъди не са сигурни в това доколко дълго време ще продължат да отглеждат животни. Оттам нататък вече интересът към самите пасища, които служат, особено както са високопланинските, само частично за изпасване от животните, е по-нисък”, коментира Белев.

 

Той обясни, че в списъците с имоти за продажба попадат и пасища, които са единствени за населеното място. “Със сигурност ще създаде социално напрежение в тези населени места, които имат едно голямо пасище от 300 - 400 декара и то се приватизира, към един собственик отива, останалите собственици или няма да могат да го използват, тоест да си пускат животните за паша, или ще бъдат при различни от условията, при които са свикнали, и според мен това ще създаде конфликти на местно ниво, което също трябва да се избягва”, каза Белев.

 

Самият Мирослав Найденов определи търговете за земя от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсаторни бонове като “възстановяване на историческа справедливост”. “Държавата е ощетила тези хора. Тоест. . .взимайки им земите по времето на комунизма, държавата е била длъжна да ги върне. Тази система е създадена не да спечели държавата, а да възстанови тази справедливост”, отговори Найденов на въпрос в сутрешния блок на бТВ защо държавните ниви не се търгуват срещу реални пари. “По този начин връщаме тази справедливост и хората, които са ощетени в годините назад. . . защото за земите кръв се е ляла и някои са взимали земята, убивайки ги. . .”, обясни земеделският министър.

 

По думите му неоснователни са съмненията, че определени фирми са получили предварително информация, че се готви голям търг на земи срещу компенсаторки и са започнали да ги изкупуват.

 

“Сега, преди няколко месеца аз събрах директорите на областните дирекции по земеделие, разпоредих на тях, те съответно надолу по веригата на общинските земеделски служби и на всички, да направят тази инвентаризация (на необработваемите земи). Тоест преди няколко месеца са знаели за това нещо поне 1000 човека. Отделно от това ние го обявихме в антикризисната програма на ГЕРБ. Тоест преди година и половина аз го коментирах, включително, ако намерите архивни записи, аз съм го обявявал и във вашето студио”, каза Найденов.

 

“Който е следил пазара, който е слушал какво, нали, се говори. . . Да, може някой да е направил анализ, но то е и риск, защото представете си, че пък не бяхме пуснали този търг. И най-важното - кой ще спечели? Ще спечелят хората, чиито бонове от 30 стотинки, в момента, в момента струват. . . 30 преди, нали, да обявим този търг, в момента струват 85. Тоест тази историческа справедливост ще се върне, защото тези хора заслужават да получат или земя, или пари срещу това”, каза в заключение министърът.

 

Внезапно той се сети, че Комисията за финансов надзор все пак е намерила нещо съмнително в бурната търговия с компенсаторни бонове на борсата малко преди държавата да обяви търговете за земеделска земя. “Аз. . . всъщност самосезирала се е Комисията за финансов надзор и следи тази търговия да не би някой там да спекулира. Но това е извън моите компетенции”, посочи Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?