Търговете на държавни ниви срещу компенсаторки не били спекула, а справедливост

Търговете на държавни ниви срещу компенсаторки не били спекула, а справедливост

Обявеният през август национален търг за продажба на земи от Държавния поземлен фонд срещу компенсаторки не бил спекула, а поправял една историческа несправедливост, заяви в рамките на петъчния парламентарен контрол министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на въпрос на депутатите Димчо Михалевски, Пенко Атанасов и Иван Иванов.

Търгът, който обхващаше почти цялата територия на страната, бе за 154 хил. дка малки парцели, от които обаче агроведомството се наложи да извади около 50 хил. дка, тъй като се оказа, че засягат пасища, ливади и защитени зони от европейската екомрежа НАТУРА 2000. Според коалиция "За да остане природа в България" обаче областите Плевен, Пловдив и Хасково не са изключили защитените местности от търговете си. В тези общини влизат големи части от Стара планина и Родопите, както и защитената местност "Невида", която е буферна зона на резервата около връх Богдан в Средна гора. След среща с природозащитниците, Найденов е разпоредил допълнителна проверка на тези търгове и обеща, че ако това е, ще нареди да бъдат извадени засегнатите терени. 

Обявяването на процедурите бе съпроводено от масово изкупуване на компенсаторки от борсата, което предизвика съмнения за предоставена предварително информация на определени кръгове и опорочаване на търга.

Според Найденов обаче няма такова неща, тъй като за търга се е знаело няколко месеца назад, когато е била обявена инвентаризация на тези земи. "Това е историческа справедливост, която трябва да възтържествува, защото на тези хоро с бой, кръв и понякога със смърт са им отнели земите, така че не ни пречете това да го извършим", заяви в пленарна зала министърът.

Михалевски обаче коментира, че нито един от хората, които са ощетени, няма да получат възмездие, защото земите ще отидат в няколко големи фирми, които са купили боновете.

"Много добре знаят тези, които в момента имат интерес към тези земи, че това не са прекрасните добруджански ниви, които отдавна са изтъргувани, те са частна собственост. Това обикновено са разпокъсани парчета земя, винаги може да има интерес и затова това е базисна цена", каза Найденов. Той подчерта, че ако интересът е много голям, това са открити търгове и цената не е крайна, а може да се повиши.

Агроминистърът изнесе и статистика, според която в Държавния поземлен фонд има общо 2 244 744 дка, от които под наем или аренда са дадени 911 914 дка. Два пъти годишно общинските служби извършват проверки за ползване на имотите и където не достигат общинските пасища се предоставят земи от поземления фонд.

Найденов обясни, че от 2000 г. има наредба, която урежда търговете на държавни земи с компенсаторни бонове, каквито има издадени над 938 млн. броя към 12 юни 2012 г. От тях обаче са заличени близо 627 млн. броя, а активни – над 310 млн.

Заличените бонове вече са използвани за участие в приватизацията или за купуване на земеделски земи от държавния поземлен фонд, обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес