Напрежението между Израел и Ливан ескалира до военен сблъсък по границата

Напрежението между Израел и Ливан ескалира до военен сблъсък по границата
Ливански и израелски войници са влезли в престрелка на границата между двете страни. Източници от Ливан съобщиха, че трима ливански войници и един ливански журналист са убити от израелски военни части, преминали границата и навлезли на ливанска територия. Тел Авив обяви от своя страна, че двама израелски войници са били простреляни в буферната зона, съобщи ББС.

Според телевизията на проиранската радикална шиитска групировка Хизбула Ал Манар е бил застрелян високопоставен израелски военен. Все още обаче няма коментар на тази информация от израелска страна.

Израелското външно министерство предупреди Ливан, че ще има "последствия", ако насилието продължи. В изявление на министерството се посочва, че според Израел ливанското правителство носи отговорност за "този сериозен инцидент".

Ливанският премиер Саад Харири от своя страна осъди израелската "агресия" и заяви, че ливанският суверенитет е бил нарушен.

Сблъсъкът е най-сериозният след конфликта между Израел и милициите на Хизбула през 2006 година, припомнят световните агенции. Тогава в Ливан загинаха 1200 души, предимно цивилни, както и 158 израелци, повече от които войници. Конфликтът започна, след като Хизбула атакува израелски граничен патрул, убивайки осем войници и отвличайки други двама.

Ройтерс коментира, че евентуална нова война ще бъде по-разрушителна. Според информация на Израел Хизбула разполага с арсенал от 40 000 ракети.

Съобщенията за причината, довела до сблъсъка във вторник, са противоречиви.

Представители на ливанската армия твърдят, че инцидентът е бил провокиран от опит на израелски войници да изкоренят дърво от ливанската страна на границата. Тогава ливанците открили огън, за да предупредят израелските войници да не предприемат това действие. Израелските сили обаче отговорили с артилерийски огън.

Според Ройтерс израелски хеликоптер изстрелял две ракети срещу ливански граничен пост в южното село Едайсе и разрушил бронетранспортьор.

Израелската армия обяви обаче, че нейни войници са били на рутинен патрул откъм израелската страна на границата, когато били предупредени да напуснат района, след което хора, облечени в ливански униформи, открили огън и ранили двама войници.

В престрелката не са участвали сили на Хизбула, съобщи Ройтерс.

Говорителят на мироопазващите сили на ЮНИФИЛ в Южен Ливан Андреа Тененти потвърди, че е имало престрелка по синята линия в района на Едайсе и призова двете страни към максимална сдържаност.

Споделяне

Още от Свят