Напрежението на Кулата ескалира с българска контраблокада

ЕК няма инструменти, за да принуди Гърция да реши ситуацията с протестиращите фермери

Български шофьори на ТИР-ове направиха във вторник контраблокада на граничния пункт Кулата, където са блокирани от дни заради протеста на гръцките фермери. Ситуацията е на път да излезе от контрол и да се стигне до сериозни инциденти, а преговорите между българските и гръцките власти досега не постигат резултат.

Над 3 хиляди са камионите, блокирани на българска територия, а опашката от гръцка страна е около 20 километра. 

По-късно във вторник протестът се пренесе и на пункта "Илинден-Ексохи". По информация на протестиращи шофьори, няколко камиона са блокирали района преди гишетата за проверка.

Външният министър Даниел Митов съобщи, че очаква Европейската комисия да стартира процедура спрямо Гърция за неизпълнение на европейското законодателство, но от Брюксел пристигнаха сигнали в обратна посока.

"Европейската комисия не е упълномощена чрез правото на ЕС да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания. Когато възникнат пречки, държавите от ЕС трябва да предприемат всички необходими и съразмерни мерки, за да осигурят свободното движение на стоки на своя територия, както предвиждат задълженията им по договора за ЕС", заяви говорител на Европейската комисия пред БТА.

Контраблокадата

Изнервени от дългото чакане, българските шофьори затвориха границата и вече не пропускат никакви гръцки коли. Засега контраблокадата е безсрочна.

"Ниe не сме животни", заявиха протестиращите, които са блокирали подходите към ГКПП-Кулата и Промахон.

Първата верига протестиращи е при разклона за село Кулата и Гоце Делчев. Пред самото КПП, където се плащат пътни такси и разрешителни, има втора блокада.

По-рано във вторник напрежението ескалира и четири български камиона се опитаха да разбият блокадата на гръцките фермери на граничния пункт, заради което бяха арестувани, съобщи вестник "Катимерини”.

Те успели да преминат с камионите си на гръцка територия през издигнатите бариери, но били спрени и задържани.

Протестиращите земеделци обясниха пред гръцки медии, че на косъм се е разминал сериозен инцидент.

Български шофьори пък се оплакали, че фермерите хвърляли камъни по камионите им. Били изпочупени прозорците на няколко ТИР-а.

Протестиращите шофьори поискаха международни хуманитарни институции да дойдат на място, тъй като на гръцка територия има бедстващи шофьори, чийто живот е застрашен.

"От страна на Гърция такива репресивни мерки не е имало и през Втората световна война. Тези хора долу са обречени на глад и мизерия. Преди малко чух един шофьор, който е на опашката от гръцката страна, и каза, че това долу е равносилно на смърт. Те нямат вода, нямат хляб, нямат нищо", заяви пред БНР един от чакащите шофьори.  

По-късно във вторник протестът се пренесе и на "Илинден-Ексохи". По информация на протестиращи шофьори, няколко камиона са блокирали района преди гишетата за проверка.

Неуспешни преговори

Представителна група на българските превозвачи преговаря десетина минути с протестиращите трета седмица гръцки фермери, но не стигнаха до компромис.

Гръцките фермери са обявили, че са склонни да помогнат на нашите превозвачи като пропуснат за около три часа тежкотоварните камиони, но българите настояват да има абсолютно осигурен коридор за преминаване на тежкотоварните камиони.

Шофьорите не приемат варианта да бъдат частично пропускани на гръцка територия, защото по информация на наши превозвачи, които са откъм Промахон, магистралата след Солун, посока Промахон, е абсолютно блокирана, така че нашите шофьори ще попаднат в капана на гръцката блокада.

България иска наказание за Гърция и покриване на щетите

Външният министър Даниел Митов коментира, че "България е взела абсолютно всички мерки, с които разполага".

"Изпратили сме писмо до Европейската комисия, която ще стартира процедура по отношение на Гърция за неизпълнение на европейското законодателство, може да ѝ бъде наложена глоба", каза той.

Два пъти премиерът говори с гръцкия премиер, аз говорих няколко пъти със своя колега външен министър, днес отново ще говоря с него, защото напрежението расте, каза Митов.

Той допълни, че положението става "абсолютно неприемливо".

По думите му гръцката държава трябва да си свърши работата и да отпуши пътя. Те отказват да приложат сила и да спазват собствения си закон, ние можем само да продължаваме натиска и ние го правим, каза министърът. По думите му всичко е в ръцете на гръцките институции - ако те решат да приложат собствения си закон и европейското законодателство, пътят ще бъде отпушен.

"Всеки божи ден правим всичко възможно да оказваме натиск през различни институции върху гръцкия кабинет", добави той.

На въпрос какъв е механизмът за търсене на компенсации, министърът заяви, че може българските превозвачи, които са претърпели загуби, да съдят гръцката държава в гръцки съдилища.

Обсъждаме доколко е реалистичен този вариант и какво би донесъл, допълни той.

Заради ситуацията на българо-гръцката граница се провеждат двустранни разговори на високо ниво, съобщи от своя страна вътрешният министър Румяна Бъчварова.

По думите ѝ не трябва да се допусне ситуацията да излезе извън контрол.

"Сега ще говоря с гръцкия ми колега. Един проблем, който съществува на друга територия, не може да се реши от друга държава. Опитваме се нашите шофьори да успокоим и са ни много малко аргументите за това. Хората са изключително изнервени. Имаме готовност да засилим полицейското присъствие, но не бихме искали специални мерки да прилагаме към нашите пострадали от ситуацията хора", заяви Бъчварова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?