Напрежението с гръцките гранични блокади остава

Напрежението с гръцките гранични блокади остава

Проблемите с преминаването на граничните пунктове "Кулата-Пломахон" и "Илинден- Ексохи" заради блокадите на гръцките фермери продължават и в неделя, създавайки напрежение сред шофьорите и километрични опашки от  камиони, които са най-потърпевши от спирането на движението.

От "Гранична полиция" съобщиха, че от 17 часа до 22.30 часа на ГКПП "Илинден-Ексохи" ще бъдат спрени всички превозни средства. След това ще им апрозорец за преминаване до 10 часа в понеделник. По обяд е било възстановено и движението на всички моторни превозни средства през ГКПП "Кулата-Промахон", а през пунктовете "Маказа", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода" трафикът засега е нормален.

Международните превозвачи обвиниха институциите в България за липсата на адекватна реакция при създалата се ситуация по границата ни с Гърция заради протестите на фермерите от южната ни съседка. Въпреки частичното пропускане на тежкотоварни автомобили на граничния пункт "Кулата-Промахон" колоната от чакащи на наша територия камиони е няколко километра, предаде БНР.

От няколко дни нашите шофьори настояват за промяна на пропускателния режим предвид извънредната ситуация. Според тях повечето от проверките на гишетата са излишни и удължават обработката на камионите до 15 минути. Това обяснява и ежедневните опашки от чакащи камиони на наша територия.

Служителите на "Гранична полиция" потвърдиха, че при създадените форсмажорни обстоятелства е имало как преминаването на камионите да бъде облекчено. Кантарите, които са изградени в зоната за проверка и контрол, създават ежедневни тапи от камиони, признаха те.

От Асоциацията на международните превозвачи заявиха, че ще настояват за компенсации заради блокадата по границата, но по-малките собственици на транспортни фирми не вярват, че това ще има ефект.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?