На фона на ескалиралото напрежение в Източна Украйна

НАТО призова съюзниците си да попречат на Русия да "разпокъса" Европа

НАТО призова съюзниците си да попречат на Русия да "разпокъса" Европа

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призовава в своя статия за британския в. "Дейли Телеграф" съюзниците да отговорят на опита на Русия да "разпокъса" Европа, като отделят повече средства за отбрана, предават световните агенции в понеделник.

По думите му "Кремъл се опитва да върне времето назад и да раздели Европа на нови сфери на влияние" и НАТО е принуден да отвърне на руската политика в Украйна. В същото време подчертава, че никой не е заинтересован от евентуално връщане към времето на Студената война.

"Благодарение на нашите съюзници от двете страни на Атлантика ние удвоихме броя на изтребителите, патрулиращи във въздушното пространството на балтийските страни. Патрулираме в небето на Полша и Румъния с помощта на самолетите за далечно следене АУАКС, съюзниците увеличиха и присъствието си в Черно море", пише Расмусен.

Генералният секретар на НАТО изразява готовността на алианса "да защитава всеки съюзник по всяко време". "В дългосрочен план липсата на достатъчна сигурност може да коства по-скъпо, отколкото инвестирането във военни ресурси сега", смята Расмусен.

Призивът на шефа на алианса става факт на фона на все по-покачващото се напрежение в Източна Украйна. Преди ден проруски активисти организираха шествия и протести в областните центрове Донецк, Луганс и Харков, след което по един и същ сценарий нахлуха в сгради на държавни институции в двата града.

Междувременно чешкият президент Милош Земан призова Запада да изпрати войски в Украйна, ако се стигне да опит от страна на Русия да анексира източната част на страната, предаде Ройтерс.

"В момента, в който Русия реши да разшири териториалната си експанзия в източната част на Украйна, това ще бъде границата", заяви Земан в предаване на чешкото обществено радио.

"Тогава аз ще пледирам не само за най-стриктните санкции на ЕС, но дори и за бойна готовност на Северноатлантическия съюз, като например сили на НАТО да влязат в Украйна", каза чешкият президент. "Дори и за мен - а аз не съм ястреб - би било нещо като червена линия да се направи опит да се анексира източната част на Украйна", добави държавният глава на Чехия.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?