НАТО: Варшава остава домакин на срещата на върха на пакта тази година

Анджей Дуда и Йенс Столтенберг

Няма никакви основания Варшава да не бъде домакин на срещата на върха на НАТО тази година. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда в централата на алианса в Брюксел. Той направи този коментар в отговор на въпрос дали е възможно домакинството на Варшава да бъде преосмислено, ако до лятото не намери решение откритият въпрос с върховенството на закона в Полша.

Решението срещата да бъде във Варшава бе взето от 28-те страни от пакта през септември 2014 година, отбеляза Столтенберг. Той добави, че очаква след това заседание присъствието на НАТО в Полша да нарасне повече откогато и да било.

Демокрацията, личната свобода и върховенството на закона са основни ценности за НАТО от създаването на алианса. Те са ключови за единството в пакта, а единството е най-голямата му сила, заяви Столтенберг.

Генералният секретар изрази задоволство, че Полша влага 2 процента от своя брутен вътрешен продукт в отбрана, както и че е приела на своя територия ключова инфраструктура на пакта. Той отбеляза, че 30 на сто от тази сума се отделя за модерно въоръжение.

Президентът Дуда посочи, че е необходимо НАТО да покаже на възможните агресори, че нападението срещу една държава от алианса е посегателство срещу всички останали страни от военния съюз. Не трябва да говорим за врагове където и да е, но имаме проблем със структурата на сигурността в Европа. Не трябва да пренебрегваме диалога с Русия, но той трябва да включва и въпроса с нарушенията на международното право. В последните години Русия явно разширява военната си мощ и извършва действия, с които изпробва способностите и нервите на държавите от алианса. Въпросът е защо го прави, а отговорът е, че не е от отбранителни нужди, коментира Дуда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?