Националната епидемия остава, но ваканцията приключва

Националната епидемия остава, но ваканцията приключва
Заболеваемостта от грип е намаляла с около 10% в сравнение със същия период на миналата седмица, но остава над 200 на 10 000 души, което е прагът за обявяване на епидемия в страната. Затова Националният пандемичен комитет реши в петък да не прекратява обявената национална епидемия.

Това означава, че плановите операции, женските консултации и имунизациите няма да се възстановят и през следващата седмица.

Грипната ваканция в страната обаче се прекратява и учениците от понеделник са на училище. Изключение са училищата, където в неделя ще се гласува на частичните местни избори. Те ще останат затворени и в понеделник, а учебните занятие ще се подновят във вторник.

Все пак, тъй като заболеваемостта е доста различна в отделните региони, щабовете по места могат сами да решават дали има нужда училищата да останат затворени и занапред.

До петък вечерта бе обявено, че с три дни се удължава грипната ваканция в Хасково и Димитровград и там няма да се учи до сряда включително. До вторник включително във ваканция ще бъдат учениците в Силистренска област и Бургаска област.

С най-висока заболеваемост в момента са регионите Габрово, Благоевград, Стара Загора, Ловеч.

10 000 опаковки с антивирусни препарати ще получи страната ни, стана ясно още по време на заседанието на Националния пандемичен щаб. 7600 от тях са дарение от СЗО, а останалите 1400 от Австрия.

В момента в лечебните заведения са разпределени и доставени 130 000 дози от двата препарата. Използвани са минимални количества, основно от инфекциозните болници и отделения.

В централния склад на здравното министерство са налични 65 000 дози от двата антивирусни препарата, а в системата на РИОКОЗ се поддържа резерв от около 15 000 дози. Освен това държавата ще купи 350 000 дози тамифлу и реленца.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?