НДК ще бъде осветен в цветовете на дъгата за Деня на толерантността

НДК ще бъде осветен в цветовете на дъгата за Деня на толерантността

Фасадата на един от символите на столицата – Националния дворец на културата (НДК) ще бъде осветена в цветовете на дъгата по повод Международния ден на толерантността.

Сградата ще свети в часовия диапазон между 20 и 21 часа днес в знак на уважението към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода, се казва в съобщение на НДК.

Инициативата се нарежда сред разнообразието от обществени и социални каузи, които НДК подкрепя чрез осветяване на фасадата си.

"Искрено благодаря на целия екип на НДК за подкрепата. Символичният жест е още един начин да повишим видимостта за ЛГБТИ общността в България и да привлечем вниманието към борбата с дискриминацията. Надяваме се, че и други институции у нас ще засвидетелстват чрез подобни жестове подкрепа за своите граждани, някои от които не са хетеросексуални", заяви Симеон Василев, основател и директор на фондация GLAS (Gays and LesbiansAccepted in Society).

С осветяването на НДК в цветовете на дъгата, София се нарежда до редица световни градове с подобни инициативи, сред които Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Тел Авив, Берлин, Брюксел, Дъблин, Лондон и други.

Това е третият път, в който конгресният център свети в цветовете на толерантността. За първи път НДК е осветен по подобен начин през 2015 г. отново за Международния ден на толерантността. През 2017 г. емблематичната сграда бе озарена от цветовете на дъгата в навечерието на 10-годишнината от шествието "София Прайд".

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. През 1996 г., Общото събрание на ООН призовава страните-членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространява идеята за разбирателство между народите.

На същата дата държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността.

"Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията", се казва в член първи на декларацията.

В България в момента се изпълнява проекта Love Moves, посветен на брачното равенство, в рамките на който се събират подписи в подкрепа на правата на пребиваващи в България еднополови двойки, с официално признат брак или съжителство в друга страна-член на ЕС. Зад каузата стоят Центърът за изследване на демокрацията, фондация GLAS, фондация "Ресурсен център – Билитис", младежка ЛГБТ организация "Действие" и правозащитната онлайн платформа "Маргиналия".

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?