Неизбежно е - първо оставка

Евродепутатът Радан Кънев

Институционалната криза прераства в опасен институционален хаос, на фона на безпрецедентни предизвикателства в икономическата, здравна и социална политика.

Премиерът бойкотира заседания на НС, на което следва да се обсъждат неговите собствени идеи за "рестарт";

Президентът говори пред празна зала, повече в ролята на политически лидер;

Парламентът заседава в сграда, увенчана с герба на СССР, в соц зала с мебелировка на панелен хол от 80-те;

Полицията арестува опозиционни лидери...

Главният прокурор, чиито нелегитимни действия са в основата на кризата, организира тоталитарни събрания с политически послания и лъже обществото за проведени изслушвания в ЕП;

Политическото крило на прокуратурата и мафията - ДПС, иска оставка на всички (без Гешев!), в явна поза на гавра с обществото и конституционния ред...

А пред нас са национални свръхзадачи - справяне със здравната криза, избягване на икономическа и социална катастрофа, инвестиране на най-големия финансов пакет в новата ни история, модернизация и адаптация на икономиката към реалностите на 21 век.

Институционалният разпад застрашава и компрометира тези задачи, застрашава развитието и благоденствието на поколения българи.

Нужен ни е разум, мир и съгласие. Първата стъпка е на управляващите - оставка и дата за избори. Втората и още по-важна - съгласие между политическите сили (без ДПС, очевидно) за бърза реформа в правосъдието и отстраняване на автора на кризата - главния прокурор.

Третата - съгласие за спешни икономически мерки по време на служебния кабинет и след изборите и консолидация на националния експертен потенциал за икономически реформи и спасителен план.

Неизбежно е - първо оставка.

*Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на автора.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари