НЕК ще преговаря за сваляне цените по дългосрочните договори за тока

НЕК ще преговаря за сваляне цените по дългосрочните договори за тока

Преговори за намаляване цената на електроенергията, изкупувана по дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕйИЕс Гълъбово" (бившата "Марица Изток 1") и "КонтурГлобал Марица Изток 4", започва до седмици "Националната електрическа компания" (НЕК). Това съобщи пред журналисти във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. По думите му, ако предоговорени условията в 15-годишните контракти, това може да доведе до поевтиняване на тока от 1 юли 2013 г.

За започването на такива преговори обясни миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Възможността се отваря покрай текст в закона за енергетиката, който дава право при наличие на дългосрочни контракти, евентуално противоречащи на европейските директиви, практики или други пазарни изисквания, да се започне предоговарянето им. Има достатъчно опит, който може да се почерпи, за да се реши въпросът, така че да се развива и пазарът, смята Семерджиев. По думите му твърдите изкупни цени, освен че създават проблеми с общото поскъпване на електроенергията, възпрепятстват и евентуалната търговия на една бъдеща борса за ток, тъй като влияят на обемите.

 

"Ние не сме единствената страна, която е попаднала в такова положение. Ще се обменя опит, включително и от страни като Полша. В Унгария имаше такъв процес. Явленията при нас са подобни. Има достатъчно опит, който може да се почерпи. Там, където е имало и най-малката възможност за корекция, досега сме я използвали", каза регулаторният шеф.

 

Той очаква в разговорите активно да се включат и представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма като принципал на НЕК, а ДКЕВР ще участва дотолковат, доколкото като регулатор след това трябва да одобри всички тези промени.

 

За момента няма притеснения за подготвеността на топлофикационните и електроразпределителните дружества, както и целия енергиен сектор за зимата, каза шефът на енергийния регулатор. Със сигурност "Топлофикация – Шумен" няма да функционира през този сезон, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес