Регулаторът прогнозира

Поне с 3-4% по-скъп ток от догодина заради екоенергията

Ангел Семерджиев, Сн: БГНЕС

С не по-малко от 3-4 процента ще поскъпне токът от юли 2013 г. заради енергията, произведена от възобновяеми източници. Това прогнозира във вторник пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

В същото време обаче от средата на следващата година ще бъде намалена въведената от 14 септември от ДКЕВР временна цена, която производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) вече трябва да плащат за достъп до електропреносната и електроразпределителната мрежи, стана ясно от думите на Семерджиев. От 1 юли догодина тя ще стане постоянна и ще отчита по-точно разходите на операторите на електромрежата за балансиране на системата заради работата на вятърни, слънчеви и на биомаса централи.

Регулаторният шеф коментира още, че въведените от комисията временни цени за достъп на ВИЕ-ата не променя смисъла на преференциалните цени на зелената енергия, каквито обвинения отправиха протестиращите срещу таксата ВИЕ-инвеститори. По наши изчисления цените за достъп компенсират направените разходи за тази година, от следващата година обаче тези разходи вече трябва да се предвидят в новата ценова рамка и ще бъдат отразени в крайната цена на електроенергията, обясни Семерджиев.

Според него върху цените на електроенергията от догодина няма да окаже съществено влияние задължението на топло-електроцентралите да закупуват парникови емисии, за да могат да изхвърлят въглероден двуокис във въздуха. Семерджиев коментира, че въпреки поскъпването на тон емисии от 7 на 9 евро, ако тези цени се задържат и през следващата година, те не би трябвало да повлияят върху крайната цена на тока, защото вече са отчетени като фактор, каза Семерджиев.

От думите му стана ясно, че влияние върху формирането на цените на електроенергията през следващата година ще окаже и очакваната законова промяна, която ще отнеме правото на ВЕИ-централи, въведени в експлоатация в нарушение на изискванията, да продават енергията си не преференциални цени. От всички въведени близо 700 мегавата мощности преди 1 юли тази година, само на 89 мегавата има издадени лицензии от ДКЕВР, а всички останали са присъединени директно от електроразпределителните дружества, обясни Семерджиев. Сега се прави проверка и е възможно някои от производителите да бъдат лишени от правото да продават на префенециални цени.

Наскоро от Дирекцията "Национален строителен контрол" отнеха 33 разрешителни за ползване на фотоволтаични инсталации, които са били издадени в нарушение от служители на дирекцията.

Семерджиев отново заяви намерението на регулатора да намери начин да намали цените на енергията от ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", които са фиксирани по дългосрочни договори. Ще започнем с анализ на финансовите модели, по които се осъществява договорът за изкупуване на енергията от тези централи и ще предложим мерки за намаляване на тежестта на така наречената добавка "невъзстановявеми разходи" в сметките за ток, посочи Семерджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво правителство е добре да има сега?